Јовановић: Нема права за Србе на КиМ, ако КиМ није српско

БЕОГРАД: Свечаном академијом, одскора под именом Нова Демократска странка Србије, обележила је вечерас 30 година постојања, а председник Нове ДС С Милош Јовановић рекао је да је тој странци увек била својствена непоколебљива политика за Косово и Метохију и концепт војне неутралности, те да она никада није супротстављала страначки интерес националном.
milos  jovanovic
Фото: Демократска странка Србије

На свечаности у театру “Мадленианум” присуствовали су и лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Народне странке Вук Јеремић, потпредседник СПС-а Ђорђе Милићевић, те представници Двери, Заветници, ПУПС-а, као и коалициони партнери дела из ПОКС-а, на челу са Војиславом Михаиловићем.

Такође, као гости, присуствовали су и представници страних дипломатских представништава, међу којима и представник руске амбасаде, који је добио највећи аплауз, уз овације, а присуствовалису и представници амбасада Ирана, Палестине, Делегације ЕУ у Србији.

Јовановић је рекао да, ако је нешто чедо ДС С-а, то је идеја војне неутралности, настала у контексту сецесије јужне покрајине и улоге НАТО у томе, а која је, каже, у складу са слободарском историјом српског народа.

Истакао је и да је ДС С увек водила непокољебљиву политику по питању КиМ, увек бранила права Срба на Космету, никада не запоставивши права државе Србије над КиМ.

“Нема права за Србе на КиМ, ако КиМ нису српско. То је тако и никако другачије”, рекао је Јовановић.

Он је навео и да је у историји ДС С-а било и пропуста, наводећи да та странка сноси део одговорности, иако најмању, за, како је рекао, највећу српску срамоту у новијој историји, сарадњу са Хашким трибуналом,

Истакао је да ДС С одликује континуитет у постојању, иако, каже, није лако опстати на домаћој политичкој сцени, и да жели да од странке направи институцију, без обзира на то ко је ће водити после њега.

“Први пут смо, након једног века, дошли у позицију да правимо темеље, консензус на неким упориштима која су била заборављена - да ли војска, СПЦ, ћирилича. Први пут смо у прилици да заокружимо национални идентитет и морамо ту прлику да заокружимо. То се може постићи само кроз демократске процедуре, не насилно”, рекао је Јовановић.

То је, наводи, прави консензус око којег се морају сагласити сви фактори на политчкој сцени.

“И ми, и Драган Ђилас, и пријатељи из Заветника, Двери… Ако не можемо око тог минумума да се договоримо, будућност ће нам бити упитна”, рекао је Јовановић и додао да ће посветити све снаге стварању тих темеља, како би нове генерације радити боље.

Јовановић је захвалио је представницима других странака који су присуствовали скупу, а са којима се, каже, неретко не слажу, констатујући да су сви Срби, на истом броду, који мора да плови вечно и да је због тога велика ствар што су вечерас ту.

Бивши председник ДС С-а, некадашњи председник Скупштине Србије Драган Маршићанин рекао је да у тој странци упорно верују да Србија треба и може да буде демократска и да има власт која ће водити одговорну националну политику.

“ДС С, и Нови ДС С, је странка са политичком идеологом. Уз најбољу вољу, не видим много идеолошки профилисаних странака, које се доследно држе свог програма”, рекао је Маршићанин и додао да је ДС С због тога често био усамљен, што је и данас.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести