Јовановић: ОЕБС неће надгледати београдске изборе

БЕОГРАД: ОЕБС не треба, нити ће надгледати београдске изборе, изјавио је данас председник ЛДП Чедомир Јовановић и додао да они долазе на позив власти.
Čedomir Jovanović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Ви стварно мислите да у овом свету данас неко може да нас доживи као озбиљне политичаре док запомажемо и призивамо ОЕБС на локалне изборе, и то после парламентарних и председничких, после којих нисмо уложили ниједан приговор на записник. ОЕБС долази на позив власти, и то је речено и Јеремићу, и Јанковићу, Радуловићу... мораћемо сами да решавамо своје проблеме", рекао је Јовановић новинарима у седишту странке.

Каже да га не изненађује полемика која прати политичку ситуацију у земљу, а посебно помињање ванредних парламентарних избора, које не доживљава као Вучићев маневар којим покушава да ојача градску листу, већ као последицу спољнополитичког притиска или велику претњу европској орјентацији Србије.

"Против сам ванредних парламентарних избора, не зато сто се плашим са судбину ЛДП, него због тога што вам је јасно да ће Запад ванредне изборе протумачити као дистанцирање Србије од посла од којих бежи или није у стању да уради превише дуго", рекао је Јовановић.

Он је напоменуо да нема никакав проблем са ванредним парламентарним изборима, али му, каже, не пада на памет да иде у "алиби коалиције свих репова ДС", од Ðиласа преко Јеремића, Борка Стефановића, Шутановца, Саше Јанковића.

ЛДП ће, каже Јовановић, ићи самостално и то због тога што "политика ЛДП-а то диктира".

На питање како процењује шансу опозиције на београдским изборима, Јовановић каже да је степен немоћи опозиције изражен у тој мери да није реално очекивати да ће људи који се не слажи са СНС бити спремни да изађу и подрже дезорјентисану опозицију "згурану у једну листу".

"Са једне стране имате Борка Стефановића, а с друге Вука Јеремића, имате онда Ðиласа и Бориса Тадића и Јанковића у средини, који је рекао да ниједна странка не ваља и немате никакву заједницку политику. ЛДП иде сам и наша политика то диктира", рекао је Јовановић.

Он је напоменуо да ЛДП жели да разговара о начинима којима ће се обезбедити регуларност избора.

"Спремни смо за договор са свима око политичке платфоме која треба да ојача европску орјантацију земље, да се постигне споразум с косовским Албанцима, да помогнемо успостављање нормалних односа у Босни и региону, ставимо тачку на руску амбицију да проблеме Западу прави тако то ће нас гурати стално у неке локалне сукобе", поручио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести