Јовановић: Преговарачи да конкретизују политику

БЕОГРАД:  Сусрет Александра Вучића и Хашима Тачија у септембру јесте последња прилика да, као преговарачи, конкретизују политику која би и Србији и Косову отворила другачију перспективу, другачију од оне коју смо већ једном преживели у деведесетим годинама или од свега оног што се описује као "мрцварење" од 2004. године па до сад, изјавио је данас лидер ЛДП Чедомир Јовановић.
ceda jovanovic tanjug
Фото: Tanjug

Наводи да постаје јасно свакоме у Србији да док не решимо косовско питање, а потом и не будемо имали способност да кроз Косово развијемо своје потенцијале, да можемо да утичемо на решавање кризе у БиХ, нећемо бити способни да развијамо сопствену земљу.

"Због тога предлажем прављење Коалиције за мир, која није предизборни пројекат, јер у Србији избори могу бити озбиљни само ако се претходно договоримо са грађанима и уколико као друштво будемо способни да одговоримо на једно питање: Шта ми то, као генерација која одлучује о судбини своје деце, желимо од ове земље", навео је Јовановић у писаној изјави. 

Сматра да је Србији потребна алтернатива која ће понудити више Европе, више тржишта, више либералних вредности у концепту људских права, грађанских слобода. 

"Када о томе говорим, разумем да нема ништа од демократског друштва, слободних медија, отвореног тржишта, развијеног образовног система, система социјалне заштите, пензионог система док не решимо оно што је нашу државу уништило", каже Јовановић.

Зато је, истиче, Србији потребан референдум о коме се говори, јер кроз њега треба да се коначно договоримо једни са другима и да свако преузме своју одговорност.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести