Јовановић: СПЦ провоцирала црногорску државу, исто радила у РС

БЕОГРАД:  Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић каже да се са литија у Црној Гори шаљу политичке поруке, а не оне о црквеној имовини
Čedomir Jovanović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Јовановић сматра да је Српска православна црква директно провоцирала црногорску државу, на исти онај начин на који је то радила у Србији.

„Они порукама са литија кажу ''наш долазак на власт подразумева поништење признања Косова, напуштање НАТО, уједињење са Србијом'' и морамо то да схватимо озбиљно. Црквена имовина једноставно није тема“, рекао је Јовановић.

Како је саопштила ЛДП, Јовановић је нагласио да су захтеви литија у Црној Гори напуштање НАТО алијансе и европских интеграција, повлачење признања Косова и враћање у оквире руске политике.

Сматра да су то захтеви који су директно супротни, не само званичној црногорској политици, већ и реалности и да имају упориште овде у Србији.

“Не руше они Ђукановића у Црној Гори, они Ђукановића не могу да сруше. Оно што се дешава у Црној Гори је претња Србији која се копрца и покушава да нађе излаз из те агоније. У ову ситуацију смо дошли зато што смо оставили доста отворених питања“, рекао је Јовановић.

То што се, каже, дешава у Црној Гори и одговори који долазе одавде су слика немоћи овде у Србији.

„Ми нисмо јасни. Да смо јасни, онда тај народ не би доле лутао”, сматра Јовановић и наводи да је оно што се дешава у Црној Гори директна последица нашег тумарања од 2006. године до данас.

Навео је да су Црногорци донели одлуку и направили своју државу и да је након тога Црна Гора доносила одлуке које су биле у директној супротности са политичким одлукама у Србији, пре свега, наглашава питање признања Косова и улазак у НАТО пакт.

Јовановић тврди да нама ништа од тога не би представљало проблем да сами знамо шта желимо.

Сматра да није добро да ћутимо о дешавањима у Црној Гори и додаје да је једно је питање српског народа, а друго коју поруку одавде треба да пошаљемо.

“Да ли ће Срби у региону решавати своја животња питања у окружењу у коме ти проблеми настају или ћемо ми из Београда то да радимо уместо њих? Да ли Србија има снагу да овде у Београду да одговор на питање Косова? А то јесте повезано, јер се на црногорским литијама кличе Косово је срце Србије”, каже Јовановић.

Оцењује да су проблеми које имамо са Црном Гором, регионом, Европом и светом последица наше немоћи и неспремности да решимо најозбиљнија национална питања.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести