Јункер: 2025. индикативни датум и охрабрење за Србију

СТРАЗБУР: Председник Европске комсија Жан Клод Јункер каже да 2025. година није година када би Србија и Црна Гора морале да буду у ЕУ, већ да је то индидкативни датум и охрабрење за земље које су највише напредовале на ЕУ путу.  
junker, epa
Фото: EPA (ROBERT GHEMENT)

Погрешно је представити да смо ја и Европска комисија рекли да Србија и Црна Гора морају бити у ЕУ до 2025. године. Не, то је индикативни датум и охрабрење, тако да ове земље раде снажно и прате тај пут, изјавио је Јункер у Стразбуру пред представљање Стратегије проширења.

Жан Клод Јункер каже да су Србија и Црна Гора, као земље које су навише напредовале, добиле нови датум који би требало да убрза ствари. 
Желимо да видимо проширење на Западном Балкану, али не желимо да видимо улазак без испуњења испуњња услова. Они још нису испунили услове, а неки су далеко од тога, нагласио је Јункер пред Европским парламентом.

Он је додао да ЕУ жели да пружи руку својим партнерима на Западном Балкану и да им помогне да наставе тежак пут евроинтерација. 
Сматрам да Србија и Црна Гора могу да превазиђу овај тежак пут, поручио је председник Европске комсије.

Жан Клод Јункер је још једном подвукао да неће бити даљег проширења на Западни Балкан све док се прво не реше отворена питања граница. 
Рећи да ће се то решавати пошто се уђе у ЕУ неће се више догодити. Проблеми морају бити решени пре приступања или неће бити даљег приступања, закључио је Јункер.

Гранични спор Словеније и Хрватске је европски проблем

СТРАЗБУР: Председник Европске комисије Жан Клод Јункер оценио је данас у Европском парламенту да је гранични спор између Словеније и Хрватске европски проблем и упозорио да приступања земаља Западог Балкана ЕУ неће бити све док не реше све своје међусобне ганичне спорове.

Јункер је позвао Словенију и Хрватск да реше гранични спор."Гранични спор између Хрватске и Словеније је проблем који мора да се реши", рекао је Јункер на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру.Указао је да је то и билатерални и европски проблем. 

"Међутим морам да додам да неће доћи до приступа земаља Западног Балкана Европској унији све док не реше све своје међусобне граничне спорове. Ни једно гранично питање неће смети да остане нерешено", казао је председник ЕК

Јункер је истовремено подржао реализацију пројекта градње Пељешкког моста рекавши да је да су пројекти који се реализују у Далмацији важни хрватски и европски пројекти.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести