Јункер: Ако Балкану ускратимо перспективу ЕУ биће као '90-тих

БЕЧ: Председник Европске комисије Жан Клод Јункер упозорио је у Бечу на ризик од избијања рата на Балкану ако ЕУ допусти да се угасе наде у приступање Унији.
junker, tanjug ap
Фото: Žan Klod Junker, foto: Tanjug (AP Photo/Olivier Matthys, File)

"Ако ускратимо Балкану перспективу чланства (...), тамо ћемо доживети оно што смо већ доживели 1990-их, и то несумњиво пре него касније", рекао је Јункер. 

С друге стране, и сам каже да је пут земаља Западног Балкана до ЕУ "још увек дугачак", преноси Индеx.хр.

Јункер је у петак у говору одржаном у аустријском парламенту током посете Бечу поводом прославе 100. годишњице оснивања Републике Аустрије, појаснио да је напредак тих земаља још увек "недовољан" због чега се о томе не може говорити "пре 2025" .

Али, истиче да би ЕУ требало "интензивно да се бави" Балканом и да не допусти да се роди идеја да "не мислимо озбиљно када је реч о перспективи чланства", с обзиром на то да неке државе чланице не скривају своју резервисаност, нагласио је Јункер.

"Тло је још плодно за ратне сукобе у том региону", оценио је он.

Јункер сматра да би било добро да ЕУ предложи земљама Западног Балкана успостављање "економског простора у којем би се могле развијати, једним делом, на исти начин као када једног дана буду чланице ЕУ". 

Нагласио је такође да "сви гранични спорови морају бити решени пре приступања" како се у "ЕУ не би увозила нестабилност с Балкана". 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести