Како би Новосађани „крстили” нови мост на Дунаву (3)

Жежељев мост је био железничко-друмски бетонски лучни мост на Дунаву у Новом Саду. Укупна дужина му је била 377 метара. Постајао је од 1961. године до НАТО бомбардовања Југославије 1999. Повезивао је Нови Сад и Петроварадин.
 Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

Грађен је од 1957. до 1961. године, као јединствен пример градње уз коришћење преднапрегнутог бетона. У првој фази су изграђени лукови, а затим је изграђен коловоз који је „висио” на челичним сајлама закаченим за лукове моста. Пројекат је урадио грађевински инжењер Бранко Жежељ. Због изражених сумњи у безбедност моста, Жежељ се приликом пробе, која се састојала од преласка најтежег теретног воза преко моста, возио чамцем испод њега да би свима показао да верује у своје дело.

Мост је гађан 12 пута, а 23. априла 1999. године с више директних погодака, коначно је срушен. Тада је пресечен железнички саобраћај између Суботице и Београда.

Привремени друмско-железнички мост, изграђен је 2000. године. Сада, 19 година после, ниче нови мост преко којег је планирано да возови крену у марту. Граде се приступне саобраћајнице, а лукови су спојени крајем октобра 2017. године те је тада Дунав коначно премошћен. „Дневник” је покренуо својеврсну анкету о томе како назвати нови мост. Предлози су разнородни, али већина каже да, какво год званично име било, зваћемо га „Жежељ”. Има ту делом носталгије и пркоса.

Thumbnail

 

 

Сама грађевина моста на мене оставља утисак снаге и јачине па би, у спомен на некадашњи мост, нови могао понети назив Мост борбе  (Горан Бајшански)

 

 

Добитник Новембарске награде града Новог Сада за 2017. годину, светски првак у савате боксу и хуманитарни радник Горан Бајшански наводи за наш лист да би нови мост преко Дунава требало да се зове Мост борбе.

„Чињеница је да је нови мост са своја два лука и по функцији друмско-железничког моста сличан срушеном Жежељевом мосту, што га чини не само наследником Жежеља већ и својеврсним спомеником некадашњој грађевини преко Дунава која је дуго одолевала НАТО бомбама“, казао је Бајшански.“ Имајући у виду да је Жежељев мост бомбардован више пута и да је последњи срушени мост преко Дунава у Новом Саду 1999. године, то му даје својеврсни атрибут борбености и несаломивости. Сама грађевина моста на мене оставља утисак снаге и јачине па би, у спомен на некадашњи мост, нови могао понети назив Мост борбе, да би у сећању града остало рушење мостова на Дунаву, с надом да се тако нешто више никада не понови.“


Thumbnail

 

 

Др Владимир Вишковић: Грађани да одлуче 

Др Владимир Вишковић, бивши дугогодишњи лекар ФК „Војводина”, сматра да би нови мост требало да носи Жежељево име.
„Нови мост би требало да носи Жежељево име“, каже он. „Стари мост, који је срушен током НАТО бомбардовања, био је уникатан у Европи, а то ми је потврдио током разговора и један немачки инжењер рекавши „Ви имате нешто што нико други нема”. Такође, Бранко Жежељ је био врхунски инжењер и заслужује да неко дело понесе његово име. Али, мислим да би требало да се направи шира акција и да се анкетирају грађани па да они одлуче. Верујем да би то било најправедније.“

 


Др Драго Његован, историчар и директор Музеја Војводине, каже да не треба много измишљати него и нови мост треба назвати „Жежељ”.„Нови мост је грађен модернијом технологијом, али изгледа исто као стари порушени мост, осим тога, народ га зове „Жежељевим мостом” и ја ту не бих ништа ни мењао“, наводи Његован за наш лист.

Thumbnail

 

 

 

Нема потребе да се мења. Жежељев мост треба да остане Жежељев мост (Александар Филиповић, новинар)

 

 

 

Директор Историјског архива града Новог Сада Петар Ђурђев опредељује се за Мост наде.

„Фондација „Нови Сад 2021” је недавно предложила да се новом мосту да име Мост наде“, каже Ђурђев.“ Мислим да је то добар предлог и Историјски архив га је подржао. Наиме, слоган с којим је Нови Сад победио за престижну титулу Европске престонице културе је „За нове мостове”, а у складу с тим један од програмских „мостова” је добио име Нада.“

Иницијативу фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” да нови мост на Дунаву понесе име Мост наде подржале су бројне градске институције, удружења и истакнути појединци: Новосадско позориште (Ујвидек синхаз), Историјски архив, Градска библиотека, Галерија Матице српске, Културни центар Новог Сада, Туристичка организација Новог Сада, Амерички кутак, Школа за специјално образовање деце и одраслих „Милан Петровић”, Удружење архитеката ДАНС, Удружење инжењера заштите животне средине, Музичка омладина Новог Сада, ОПЕНС – „Нови Сад 2019  – Омладинска престоница Европе”, Егзит, „Бел арт” галерија, удружења „Високо Це”, „Чуваркућа”, „Страда”, „Ново културно насеље” и многи други.

Екипа „Дневникових” новинара

Thumbnail

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести