Како до боље воде за пиће у деловима Војводине

БЕОГРАД: Квалитет воде за пиће у Војводини зависи од геолошких седимената подлоге што у основи није питање загађења, рекао је данас Министар за заштиту животне средине Горан Триван а директор "Србијавода" Горан Пузовић додао је да је задатак свих да се кроз инфраструктурне пројекте или снабдевање водом из других региона обезбеди да сви пију исправну воду. 
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Коментаришући резултате испитивања по којима делови Војводине имају неисправну воду за пиће Триван је рекао да се "са тим проблемом тешко изалази на крај зато што морате да имате технолошке процесе прераде те воде да би била адекватна за пиће" и додао да је то процес у Војводини који мора да се изведе.

Он је рекао да све фабрике воде које у Војводини морају да се направе "мораће да буду технолошки напредније и ефикасније у односу на друге делове Србије где тих проблема нема". 

"Планетарно гледано пољопривреда је највећи загађивач земљишта а то значи и воде, пољопривреда ће код нас морати да се приведе намени, а то значи да се престане са коришћењем хемијских средстава која су изузетно токсична, будући да код нас у земљи постоји пракса да се она не користе како је на декларацији написано, него се дода још мало", рекао је Триван. 

Одговарајући на питање шта је решење за лошу воду за пиће у деловима Војводине Горан Пузовић је рекао да је "задатак свих нас да обезбедимо кроз регионалне инфраструктурне објекте, и снабдевање водом из неких дугих алувиона, или на неки други начин да се и у тим регионима пије здрава вода".

Пузовић је оценио да нас чекају "озбиљне инвестиције, и да кроз сарадњу државе и локалних самоуправа, мора доћи до доношење одлука и великог инвестиционог циклуса који ће омогућити да људи у тим регионима пију здраву воду".

Он је рекао да је равномерну расподелу воде могуће направити и преко изградње брана акумулација "да квалитетна воде из региона где је има стигне до сваког становника". 

Пузовић је упозорио на лошу праксу да се стари бунари већ 50 година претварају у септичке јаме па се тако загађују подземне воде и додао да обнављање тих подземних извора иде јако споро

" Наша интенција да заштитимо бар оне воде које су још доле негде дубље, које су много старе, и по неколико хиљада година, зато их морамо штитити да их користе генерације које долазе иза нас", рекао је Пузовић. 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести