Камбери ставио заставицу Албаније на сто у Скупштини

БЕОГРАД: Посланик Шаип Камбери затражио је данас измене Закона о правима и слободама националних мањина и "прилог томе" поставио заставицу Албаније на посланичку клупу испред себе, а на инсистирање председника парламента Ивице Дачића морао је да је уклони.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

"Данас се застава Србије слободно вијори у Грачаници, Куманову..., где тамошњи Срби уживају своја права. У томе не видим ништа спорно, али исто не важи у Србији", рекао је Камбери.

Устав признаје националним мањинама право на изражавање националног идентитета, а Закон о правима и слободама националних мањина то ограничава, тврди Камбери.

"Док застава Србије може да се вијори на територијама других држава, заставе других држава не могу на територији Србије. Која се порука шаље на овај начин", упитао је Камбери и додао да решење није у забрани другима, већ равноправности, да и припадници мањина у Србији, како је рекао, могу да користе своје симболе.

Извадио је затим заставицу Србије и рекао да та застава може да се вијори у Грачаници и на другим местима на Косову, онда и заставу Албаније, коју је затим ставио на сто испред себе, уз опаску да би та застава требало слободно да се вијори у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

У томе види разлог за измене Закона о правима и слободама националних мањина у Србији и поставља посланичко питање да ли ће влада покренути тај поступак.

На то је реаговао Дачић истичући да је толеранција у Србији на највишем могућем нивоу, али је замолио Камберија да поштује Пословник, који не дозвољава уношење било чега што није део скупштинског материјала, а нарочито истицање застава других земаља.

"Тако да бих вас замолио да склоните заставу Албаније, јер то није застава албанске националне мањине у нашој земљи. Ако то не желите, онда ћемо заиста да направимо паузу", рекао је Дачић.

На то је Камбери узвратио да је то учинио у складу са Законом о употреби заставе, грба и химне, али да "уколико нема толике толеранције"...на шта је Дачић узвратио да "нема толеранције за кршење Пословника".

"У реду", рекао је Камбери и уклонио заставице са своје посланичке клупе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести