КАМПАЊА ПРОТИВ СПЦ Вучинић: У џаковима носе паре у Србију

У Црној Гори води се кампања против Српске православне цркве и њене имовине, нарочито након изјаве председника Мила Ђукановића да она „Чува инфраструктуру велике Србије”.
Ostrog manastir/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Велики револт међу свештеницима СПЦ изазвала је најава прерасподеле црквене имовине и обнова аутокефалности тзв. Црногорске православне цркве, и они прете да то неће дозволити.

Потпредседник Савјета Митрополије тзв. Црногорске православне цркве Стево Вучинић, за црногорски портал ЦдМ изјавио је да Српска православна црква од 1996. закључно са 2006. годином, злоупотребом силе, незаконито, без правнога основа, најобичнијим уписом у катастар непокретности, на себе уписала 12 од укупно 50 квадратних километара црквеног земљишта, већину од 60 манастира и од око 600 цркава, које су по њему до тада биле у државном власништву.

Он је додао да СПЦ сада покушава на сваки начин да сачува ту моћну црквену инфраструктуру, која је извор колосалних прихода.

Вучинић је напоменуо и како само Манастир Острог годишње доноси приходе који се мере десетинама милона евра који се врећама износе из земље и инвестирају у републику Српску и Србију.

“Тим средствима се финасира и противисутавна дјелатност Српске цркве у Црној Гори. Новим Законом о слободи вјероисповијести томе ће се стати на крај. Његовим чланом 62 прописано је да се сва имовина вјерских заједница и цркава која је до 1918. године изграђене или стечена из државних и народних средстава уписује на црногорску државу. Дакле, сва однедавно незаконито уписана црквена имовина на Српску цркву поново ће се наћи у државноме власништву”, истакао је Вучинић.

Вучинић сматра да је тај члан изазвао нервозу у београдским клерикалним, политичким и научним круговима.

“Јер ће на темељу тога Закона Српска црква изгубити ексклузивни статус а Црногорска ће добити домицилни, са свим правним и материјалним консеквенцама које из тога происходе. И то је разлог бијеса великосрпских центара моћи који се ових дана излива на јавну сцену. На срећу, држава суверено влада свим инструментима силе, а и налазимо се под високом заштитом Западних сила и НАТО-а, па се не треба бојати да може бити угрожен уставни поредак”, закључио је Вучинић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести