Канцеларија: Међународне мисије на КиМ да прате случај Арсић

БЕОГРАД: Канцеларија за КиМ саопштила је да се данас још један Србин, Ненад Арсић, нашао на удару приштинског правосуђа због сумњи да је одговоран за ратне злочине и позива међународне мисије на Косову и Метохији да помно прате овај случај.
kancelarija za kim
Фото: Канцеларија за КиМ

Јасно је да, у атмосфери политичке радикализације у Приштини и све отворенијих шовинистичких изјава и потеза тамошњих политичких актера, не постоје претпоставке да се овај предмет процесуира у складу са основним демократским стандардима, указује се у саопштењу.

Наводи се да на Косову и Метохији нема услова за фер суђење особама српске националности, посебно када је реч о озбиљним оптужбама, попут оних за ратне злочине, и зато је неопходно да међународни представници на терену предузму кораке како би се спречила нова хапшења и застрашивање српског народа.

Искуство нас је научило да готово сви поступци ове врсте бивају окончани ослобађањем осумњиченог, и то након вишемесечних притвора, и сматрамо да је и овај случај део кампање којом треба да се смањи револт и незадовољство албанске јавности на Косову и Метохији због почетка рада специјалног суда за злочине УЧК, истиче Канцеларија за КиМ.

"У атмосфери у којој се Срби хапсе, а онда се држе у притвору на основу паушалних или лажних оптужби, попут оних које је приштинским истражним органима давала Рада Трајковић, нема простора за дијалог и споразумно решавање проблема", каже се у саопштењу.

Наводи да су Срби током сукоба на Косову и Метохији бранили своју земљу и огњишта, и не сме се дозволити да људи буду кривично гоњени зато што су бранили своје куће и породице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести