Кантримен: Бајден ће дијалог учинити много функционалнијим

БЕОГРАД: За Србију и Србе било би много боље да наредни председник САД буде Џо Бајден, јер ће приближити односе САД и ЕУ и дијалог Београда и Приштине учинити много функционалнијим, изјавио је данас бивши амерички Подсекретар за контролу наоружања и међународну безбедност Томас Кантримен.
countryman
Фото: Танјуг (видео)

Бајден зна где је Србија, био је у Београду, региону, зна како су питања тешка и о томе говори. На Балкан неће гледати као на предмет такмичења између САД и ЕУ, рекао је Кантримен на онлајн скупу "Амерички избори и српске дилеме".

Циљ скупа, у организацији Београдског центра за безбедносну политику, био је да се размотре питања шта чека Србију после избора у САД и да ли је Србија имала важно место у америчкој председничкој кампањи.

Кантримен каже и да није сигуран да Трамп зна шта је у документу који је потписан у Вашингтону 4. септембра.

Јавно је рекао да је тако окончао рат, проливање криви између Срба и Албанаца, опседнут је потписивањем споразума, рекао је Кантримен.

Кантримен тврди да Трамп није спреман да се повуче ако изгуби на изборима и да се од њега не може чути то што су сви пре њега рекли - да ће признати вољу грађана.

Бивши амбасадор у Вашингтону Иван Вујачић сматра да Срби воле све који нису имали улогу у бомбардовању 1999.

"Једино место у САД где сам видео потенцијални утицај српских гласача је Охајо. Има их око 40-50.000, али у Охају имају 7,7 милиона бирача, тако да то је кап у океану", рекао је Вујачић и навео да захваљујући Србима нико неће победити, па ни Трамп.

Према његовим тврдњама, Вашингтонски споразум су у ствари независно потписане изјаве испред Трампа и многе ствари у том споразуму немају везе с нама и део су Трампове блискоисточне политике.

Он је казао да ће Бајден покушати да обнови партнерство са ЕУ.

Директор вести и програма Newsмax Adria Слободан Георгиев каже да је Вашингтонски споразум корак напред.

"Србија не може бити део ЕУ ако се косовски проблем не реши, без обзира колико учинила на унапређењу владавине права и борби против корупције", рекао је Георгиев.

За нас је важно да у Вашингтону имамо са ким да причамо о демократским вредностима, казао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести