Карпентер: Ако идеја о разграничењу не успе, не видим план Б

ВАШИНГТОН: Ако идеја о разграничењу између Србије и Косова не успе, не видим шта је план Б, каже бивши званичник Пентагона задужен за Балкан Мајкл Карпентер, који додаје да ће се на крају све свести на договор великих играча, међу којима су САД и ЕУ и на споразум лидера на терену.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Карпентер сматра да унутрашње прилике у Србији и на Косову још нису такве да би идеја о размени територија могла да успе.

Он, међутим, не види план Б за разграничење, јер не верује да би наставак дијалога, онако како га је водила шефица европске дипломатије Федерика Могерени, водио нечем конкретном.

"Мислим да би Србија, ако би хтела да превазиђе ту баријеру и призна независност Косова, морала да добије нешто веома конкретно заузврат, нешто што ће грађани осетити као вредно. Али, мислим да тако нешто још није на столу", навео је Карпентер.

Каже да је чланство у ЕУ далек пут током којег треба испунити разне услове и да то није довољно, те наводи да оснивање фонда од 10-15 милијарди долара за стабилизацију прилика у Србији и на Косову, у којем би могле да учествују и САД, не би било изван могућности ЕУ.

На питање да ли је актуелна америчка администрација више од претходне заинтересована да реши питање Косова, актуелни директор "Пен Бајден центра", а бивши саветник некадашњег америчког потпредседника ДЗозефа Бајдена, каже да не мисли да су уложили више дипломатских напора, али им одаје признање јер "желе да истраже сваки угао и искористе прилику да се спор реши".

"На крају ће се све свести на договор великих играча, међу којима су Америка и ЕУ и на споразум који постигну лидери на терену, што неће бити нимало лако, без обзира на то ко је на власти у Вашингтону", рекао је Карпентер и додао да, на пример, подршка идеји о размени територија нема везе са партијским поделама у Америци, јер је има и међу демократама и међу републиканцима.

Упитан да ли је договор могућ за време Трампове администрације, каже да је то могуће под одређеним околностима, али да му се не чини да су унутрашње прилике у Србији и на Косову такве да би идеја о размени територија могла да успе. 

Карпентер оцењује и да је из перспективе Москве боље да се одржи конфликт између Косова и Србије јер то, каже, дозвољава Русији да се представља као чувар српских интереса и противник Косова.

Наводи и да је сезона избора на Косову и у Србији лош моменат за договарање међународних споразума, те да је и чињеница да Косово нема премијера велика препрека напертку.

"Не бих рекао да је договор немогућ, али се чини мало вероватним."

Карпентер је поново одговорио и министру спољних послова Ивици Дачићу, за којег је раније рекао да се меша у америчку политику тиме што позива Србе у САД да гласају за Трампа, на шта је Дачић рекао да "нико није помињао мешање када су Албанци гласали за Клинтона ии конгресмена Елиота Енгела".

Карпентер наводи да Дачић има право да подржава кога хоће, али да, каже, није паметан дипломатски потез да министар спољних послова Србије полазе све наде у једну политичку партију.

"Око Србије и Западног Балкана генерално у Америци постоји консензус обе партије и мислим да би за Србију било боље да тако и остане, а не да се нешто политизује", навео је бивши саветник Дзозефа Бајдена, који је, иначе, актуелни кандидат Демократске странке за председника САД.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести