Кавазовић поново изабран за реису-л-улему Исламске заједнице у БиХ

САРАЈЕВО: Свечаност објављивања новог мандата реису-л-улеме Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеина еф. Кавазовића уприличена је данас у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву.
1
Фото: Tanjug

Председник Сабора Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и председавајући изборног тела за избор реису-л-улеме Сафет Софтић свечано је уручио Одлуку о избору реиса Хусеина еф. Кавазовића за реису-л-улему Исламске заједнице у БиХ за нови мандат.

"Поштовани реису-л-улема вољом већине чланова изборног тела добили сте поверење да обављате часну дужност реису-л-улеме Исламске заједнице БиХ у новом, седмогодишњем мандату", рекао је Софтић.

"Позивам вас да јавно пред припадницима Исламске заједнице положите заклетву, а потом примите свечану Одлуку о вашем избору што ће означити почетак вашег мандата", казао је том приликом Софтић, пренео је портал Клиџ.ба.

Потом је реису-л-улема Кавазовић положио заклетву.

Избори за реису-л-улему ИЗ у БиХ одржани су 12. октобра ове године, а чланови Сабора ИЗ у БиХ бирали су између два кантидата - Хусеина еф. Кавазовића и Муамера еф. Зукорлића.

Кавазовић је добио поверење 291 члана Сабора, а Зукорлић 82 гласа, уз један неважећи.

У свом програму Кавазовић је поставио темељне принципе којима ће се Исламска заједница у БиХ убудуће водити, а један од њих је да ће Исламска заједница бити заједница која ће уважавати традиционална и савремена искуства у образовању, критички однос и дијалошки приступ, отвореност према свету, интердисциплинарност, динамичност и савременост у свом промишљању и изразу.

С обзиром на то да се организација и деловање Исламске заједнице у БиХ темељи на Курану, сунету, исламској традицији Бошњака и на захтевима времена, Кавазовић је наглашавао да ће ИЗ у БиХ увек бити неодвојиви део уммета муслимана.

Реис Кавазовић предводио је данас џума-намаз и одржао хутбу.

У Гази Хусрев-беговој библиотеци постављена је и изложба "Реису-л-улеме у Босни и Херцеговини, 1882-2019".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести