Кикинди и Панчеву средства за пошумљавање

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас тог конкурса, бити додељена средства Зеленог фонда Србије за пошумљавање у 2019. години.
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Како се наводи у саопштењу, буџетом за 2019. годину, Министарство је определило 41 милион динара за пројекте пошумљавања, а на конкурс су пристигле 23 пријаве, од којих је пет локалних самоуправа испунило све услове.

Средства за пошумљавање, у износу од 18.062.202,25 динара, додељују се Општини Бела Паланка, Граду Панчеву, Граду Кикинди, Општини Врњачка Бања и Граду Шапцу за набавку садница и извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту у јавној својини на територији јединица локалне самоуправе. 

Триван је истакао да Министарство заштите животне средине спроводи једну од кључних политика Владе Србије, а то је стварање услова за бољи живот грађана.

„У погледу на климатске промене које се дешавају последњих неколико година, дубоко смо на становишту да је пошумљавање једна од најважнијих метода ублажавања последица климатских промена. Без обзира на узроке, оне се дешавају и морамо имати на уму да ће Србија бити, и јесте, једно од подручја које је најпогођеније последицама климатских промена, и то је разлог више, да активност пошумљавања заиста интензивирамо“, рекао је Триван.

Будући да је, каже, од предвиђених средстава остало око 20 милиона динара, Триван је најавио да ће Министарство поновити конкурс за јесење пошумљавање.

Истиче да ће конкурс највероватније бити расписан првог јула и позвао све локалне самоуправе да добро проуче услове конкурса и да се јаве Министарству како би добили упутства и проверу да ли су урадили све како треба, пре него што поднесу пријаве.

Триван је додао да је веома поносан, иако су ово пионирски кораци кад је у питању Србија, јер се од прошле и од ове године у многим општинама по први пут оргнизовано пошумљава у последњих 10 година и Министарство заштите животне средине ће урадити све да се овај тренд настави.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести