Киоди: ЕУ мора да престане да уцењује земље Западног Балкана

БЕОГРАД: Луиса Киоди, директорка "Осерваторио Балкани е КауКасо Трансеуропа", тинк-тенка с фокусом на југоисточну Европу, сматра да је дошло време да лидери Европске уније престану да уцењују земље Западног Балкана које већ годинама покушавају да постану чланице Уније. 
zastava eu
Фото: Pixabay.com, ilustracija

Она је апострофирала француског председника Емануела Макрона, који је више пута позвао на даљу интеграцију саме ЕУ, пре њеног евентуалног проширења. 

“Макрон се чини разумним када се позива на потребу јачања функционисања ЕУ кроз пооштравање политичке интеграције пре наставка дијалога са западним Балканом”, каже Киоди, али оцењује да он греши и да због тога и остали греше.

Она се заложила за идеју Срђана Цвијића из Института Опен сосајати јуропијан полиси о увођењу гласања квалификоване већине како би се процениле средње фазе процеса европских интеграција, преноси “Блиц”.

Киоди је оценила да процес реформи Западног Балкана мора бити заштићен таквим приступом од, како је навела, кратковидих или хировитих политичара.

“Западни Балкан не може бити талац хира овог или оног европског лидера, с више или мање солидним европским акредитивима, па би Макрон требало јасно да нам каже чему тежи: ако жели да заиста ојача политичку унију држава чланица, Цвијићев предлог би био одличан почетак”, сматра Киоди.

Она истиче да коришћење Западног Балкана као оружја уцене у унутрашњој политици ЕУ неће никоме помоћи, већ да ће довести до нестабилности и слабљења демократских система у земљама региона које остају од виталног значаја за ЕУ.

“Сви грађани ЕУ требало би да се боје последица парализе процеса европских интеграција Западног Балкана, јер су те земље де факто већ интегрисане у европски економски простор, а њихова несигурност може само да наруши функционисање суседне Европске уније”, објашњава Киоди.

Она наводи да ниједан грађанин ЕУ не треба да буде забринут због отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом, или напретка једне од осталих земаља Западног Балкана, јер процес интеграције може да заустави било која држава чланица у било ком тренутку.

“Пут ка пуноправном чланству још је дуг за свих шест земаља Западног Балкана и не може да се оспорава при свакој промени власти у некој држави чланици”, сматра Киоди.

Додаје да постоји техничко време у току којег се паралелно треба бавити реформом функционисања ЕУ и осигуравањем да државе чланице које одступају од договорених правила буду недвосмислено санкционисане. 

“ЕУ се неће спасти остављајући Балкан иза себе, већ размишљајући о себи као о 33 земље и уводећи јасна, делотворна правила за деловање своје политичке уније", закључује Киоди.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести