Кизен: Макронова посета била неопходна и Србији и Фанцуској

БЕОГРАД:  Посета председника Француске Емануела Макрона била је неопходна и Србији и Француској, оцењује директор Француског института у Србији Жан Батист Кизен дводневну посету француског председника Београду и ефекте које је та посета имала. 
vucic i makron, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

“Више него икада је важно да Француска има више утицаја у области Западног Балкана и то је била значајна и снажна порука коју је председник Макрон, испред Споменика захвалности Француској на Калемегдану, послао српском, али и француском народу",истакао је та Танјуг Кизен. 

Он додаје да је Макронова посета отвара перспективе за сарадњу Србије и Француске у више области међу којима су и уметност, култура, образовање, наука. 

“Показало се колико су Срби и Французи блиски, колико се међусобно разумеју и у том смислу посета предсеедника макрона је и симболички је веома важна", истиче Кизен. 

Подсетио је да су током посете француског председника потписани веома значајни споразуми међу којима је и онај о сарадњи на пољу филма којим ће се, додао је, обновити све оно што су Србија и Француска раније заједно радиле на пољу кинематографије, те да ће се и даље даље развијати сарадња на пољу културе . 

Кизен који је и саветник за културу и научну сарадњу при амбасади Француске у Србији, када је реч о образовању, скреће пажњу и на Споразуме који је потписан о статусу Француске школе у Београду, о настави француској језика, о двојезичној настави, те споразум о превенцији стереотипа у образовању у односу на родну равноправос.

Он истиче и најављену сарадњу у области стрипа и Споразум којим је предвидено успостављање првог резиденцијалног програма у области стрипа измеду Француске и Србије, који це се од наредне године одржавати у два града, Ангулему и Панцеву. 

Кизен је подсетио и на то да је председник Макрон током посете разговарао са личностима из културног живота Србије о могућностима даље културне сарадње, као и са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) из целог региона 

Кизену је иначе јуче истекао мандат на месту директора Института, где је, како каже, обављајући ту функцију, заједно са својим сарадницима радио на јачању културних веза француског и српског народа и додао да ће са тиме наставити и нова дирекција Француског института, јер је то његова сврха. 

"Настављамо да ткамо везе у области културе, уметности, иновација, образовања и науке јер управо захваљујући раду у тим областима преображвамо наша друштва и чинимо да буду што боља", закључио је Кизен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести