Кларк: Прво нормализација односа са БГД, па војска 

ПРИШТИНА: Пензионисани амерички генерал и командант НАТО снага у Европи за време агресије на Србију, Весли Кларк, изјавио је да ће доћи време за формирање косовске војске, али да то треба да се догоди тек након потпуне нормализације односа Београда и Приштине.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Доћи ће време када ће Косову требати сопствена војска али то треба да се догоди након што се односи са Србијом нормализују. И НАТО би требало да остане на КиМ са Кфором до тог времена и да Косову омогући потпуни привредни развој, улагање у економске ресурсе и инфраструктуру, енергију, путеве и друго што ће Косово учинити још атрактивнијим за страна улагања", рекао је Кларк у интервју за Глас Америке на албанском језику.

Упитан да прокоментарише процес преговора о нормалиyацији односа Београда и Приштине, Кларк је казао да је у том процесу неопходан "пуноправан посредник", чија је једина мисија да приближи две стране и нормализује њихове односе.

"Мислим да би то могао бити Американац, па чак и Европљанин, где год је подршка већа. Али, на крају, будући да и Косово и Србија желе да буду део ЕУ, то мора да буде Европљанин, или идеално, америчко -европска група", оценио је Кларк.

Упитан да каже колики је ризик од обнов сукоба на Балкану, Кларк је рекао да сматра да се нешто слично неће догодити у блиској будућности.

"Мислим да је оно што се мора учинити у политици је да се обезбеди безбедност, а затим да се гледа у будућност с надом и да се избегне коришћење страха као политичког утицаја. То је тежак пут кроз који морају да прођу политички лидери и администрације, али требају да понуде наду за будућност као мотивирајућу силу уместо да се боје шта се може догодити", рекао је Кларк.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести