КЉП: Иницијатива за избор Милоша Јанковића за омбудсмана 

БЕОГРАД: Кућа људских права и више од 60 организација цивилог друштва упутила је данас Народној скупштини Србије, надлежним одборима и шефовима посланичких група иницијативу за избор Милоша Јанковића на функцију Заштитника грађана.
Miloš Janković v.d. ombudmana Foto: ombudsman.rs
Фото: ombudsman.rs

Доскорашњи Заштитник грађана Саша Јанковић је, због одлуке да се кандидује за председника Републике, 7. фебруара поднео Народној скупштини Србије оставку на ту функцију и као вршиоца функције именовао свог дугогодишњег заменика Милоша Јанковића, подсећа се у саопштењу из Куће људских права.

Подсећа се да је парламент констатовао оставку Саше Јанковића 21. априла ове године чиме је почео да тече шестомесечни рок у ком је обавезна да изабере новог Заштитника грађана. "Свесни значаја независних институција у демократском друштву, истичемо важност правовременог и адекватног избора новог Заштитника грађана.

Милош Јанковић, некадашњи адвокат и директор Управе за извршење кривичних санкција има потребно вишедеценијско искуство у области заштите људских права, лични и професионални кредибилитет, као и познавање сврхе и функционисања институције Заштитника грађана", наводи се у саопштењу.

Посебно имајући у виду, додаје се, да је Милош Јанковић као заменик Заштитника грађана учествовао у изградњи ове институције у оно шта је она данас-кредибилна и независна и као таква препозната међу грађанима Србије, али у међународним оквирима јасно је да би избор Милоша Јанковића на место Заштитника грађана обезбедио одржање квалитетног рада, као и остваривање високих очекивања грађана од ове институције.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести