Ко је на мандатаркином списку, Мали и Недимовић сигурни?

Мандатарки нове српске владе и актуелној премијерки Ани Брнабић остало је још нешто мање од месеца до законског рока у којем њен нови тим треба да добије подршку републичког парламента.
д
Фото: Tanjug

Како је најављено након седнице Председништва СНС-а, на којој је лидер напредњака и председник Србије Александар Вучић добио једногласну подршу за њену кандидатуру, она би требало да до понедељка врху странке да представи програм и имена министара.

Као што је до тренутка када је обнародовао да јој поверава мандат за састав нове владе Вучић успео да своју одлуку сачува да ни на који начин не процури, осим на нивоу спекулација, тако сада и премијерка истрајава у намери да детаље прво представи партији, а тек потом и јавности. Као потврду да је обавио добар избор, Вучић је навео и то што су се потенцијални кандидати за премијерско место сложили с његовом одлуком. То су у својим изјавама потврдили највише медијски спомињани кандидати, потпредседник СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и први на изборној листи напредњака и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

– Много је разлога и аргумената да Ана Брнабић добије још један мандат – навео је Вучевић, и додао да је увек била отворена за сарадњу и да је била добар тандем с председником Вучићем.

Док име мандатарке за медије није било изненађење, сам Вучић обећава да ће га бити када је о министрима реч

Министар Недимовић очекује да ће нова влада бити формирана за две до три недеље, и оцењује да је одлука председника Вучића да место мандатара повери Ани Брнабић „права ствар” и да је то најбоље решење у овом тренутку. Уједно, он је најавио да ће се пре избора новог кабинета пред посланицима наћи и нови закони о министарствима и о Влади.

За сада се о обрисима нове владе само нагађа, а неки детаље је, осим Вучића, у функцији члана Председништва СНС-а у понедељак изнео министар финансија Синиша Мали. Најпре, једно је сигурно: СНС је решен да ће то бити влада континуитета, али и нових лица и енергије. За нову владу постоји неколико приоритета, најпре економија, испуњење програма „Србија 2025”, раст плата и пензија, као и раст војне моћи, улагање у одбрамбене способности Војске и улагање у здравство. Председник Вучић је у више наврата нагласио важност инфраструктурних пројеката, попут путне и железничке мреже, као и изградњу метроа у Београду. Међу изазовима, наравно, у врху приротета су преговори о Косову и Метохији.

Доста се спекулише о томе које политичарке би могле добити министарске позиције, међутим, мало ко се пита ко је од мушког дела политичког естаблишмента спреман да уступити своју фотељуслабијем полу

Не зна се колико ће потпредседника и министара имати нова влада и да ли ће бити задржана садашња пракса да свако од потпредседника има и свој ресор. Вучић је предложио увођење у игру два нова кабинета – министарства за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и министарства за бригу о породици, деци и демографији. Тек остаје да се види да ли ће бити задржана и шема постојећих министарстава или ће нека бити раздвојена. Као најозбиљнији кандидати за цепкање су министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, потом трговине, туризма и телекомуникација, као и министарства културе и медија и омладине и спорта. Не зна се ни каква је судбина Канцеларије за Косово и Метохију и да ли ће одласком директора Марка Ђурића за амбасадора Србије у САД она престати да постоји, тако што би се њене надлежности прелиле на још једно ново министарство.


Континуитет, СПС и СПАС

И даље је непознаница из којих странака ће се, осим СНС-а, бирати министри. До сада су спомињане готово све комбинације – СНС са СПС-ом, или Шапићевим СПАС-ом, само с мањинама или концентрациона влада. Председникове речи да ће то бити влада континуитета неки су протумачили аутоматском потврдом да ће СПС остати у влади, али да још увек није извесно колико ће министарства имати у односу на садашњих пет – дипломатије, енергетике, државне управе, екологије и демографије. 

Министар спољних послова и лидер социјалиста Ивица Дачић подсетио је на то да је СПС више пута предочио да је спреман да настави сарадњу с владајућом коалицијом, али да у консултацијама с председником Србије није било речи о персоналним решењима унтар нове владе.

– Подела у смислу ти ћеш бити ово, ти оно, није било – тврди Дачић, напомињући да ће мандатарка предложити кабинет и да очекује даље разговоре.

Доста се спекулише о томе да ли ће СПАС ући у владу, а у прилог томе наводи се њихово учешће у новосадској власти. Истовремено, Шапић је и гласовима СНС-а поново изабран за председника новобеоградске општине па се, самим тим, не очекује да он добије министарску фотељу. То, иначе, не мора да значи да СПАС, чији је Шапић лидер, не улази у владу Србије.

– Знаће се за неколико дана – рекао је синоћ Шапић након што му је трећи пут поверен мандат на челној функцији у општини Нови Београд.

Медији су сепкулисали о томе да би његов посланик Ратко Дмитровић могао постати министар информисања. Ваља подсетити на то да је почетком августа Ана Брнабић рекла да Вучић најозбиљније размишља о уласку у коалицију с лидером СПАС-а.

О томе да ли очекују министарска места нису се изјашњавали ни председници СНП-а и ПУПС-а Ненад Поповић и Милан Кркобабић, чије су странке на изборе изашле заједно са СНС-ом. Председник СДПС-а Расим Љајић тврди да неће поново бити министар, али очекује да неко из странке наследи његов ресор.


И по очекивањима Синише Малог, у наредне две недеље треба да се оконча цео процес избора нове владе. Док име мандатарке за медије није било изненађење, сам Вучић обећава да ће га бити када је о министрима реч. Када је говорио о успесима који су Ану Брнабић кандидовали за реизбор, Вучић је навео и то што је изабрала доброг министра финансија те је, самим тим, и останак Малог у влади, као и Недимовића, неупитан.

Свакодневно се лицитира разним именима, поједини медији су чак ексклузивно објавили комплетан састав нове владе, који је демантован, уз Вучићеву поруку да тајкуни ни стране амбасаде не кадрирају у Србији. У жижи јавности нашао се и Вучићев предлог да нови кабинет чини 50 одсто жена. Углавном се спекулише именима познатих лица која би могла ступити на нову, министарску дужност, попут Маје Гојковић, Ирене Вујовић, Дарије Кисић Тепавчевић, Марије Обрадовић, Јелене Триван… Међутим, мало ко се пита ко ће од мушког дела политичког естабилишмента, уступити своје фотеље слабијем полу јер је садашња влада имала само три министарке – Зорану Михајловић, Славицу Ђукић Дејановић и Јадранку Јоксимовић. Уколико би био испуњен Вучићев захтев, у Немањиној би могло седети чак 12 жена.


Чека се позив Смиље Тишме

Сваки дан се ишчекује када би председавајућа парламенту, најстарија посланица Смиља Тишма (СПС) могла заказати седницу Скупштине на којој би требало да буду изабрани председник и потпредседници, али и чланови радних тела. Када буде заокружено конституисање Скупштине, уследиће избор нове владе.

Сесија на којој су верификовани мандати посланицима одржана је још 3. августа, а првог радног дана у октобру почело је и редовно скупштинско заседање. Још увек није стигао ниједан предлог посланичких група за било које од челних места у Скупштини. Но, у процедуру су ушли први предлози, па је тако „ногу повукао” СПАС, затраживши измене Пословника о раду тако што би био уведен још један одбор – за дигитализацију и дигиталне технологије, који би бројао 17 чланова.


Тренутно се доста спекулише о сектору безбедности па, с једне стране, неки очекује да Небојше Стефановића више не буде у влади, други тврде да ће у сектору одбране заменити министра Александра Вулина. Шеф Покрета социјалиста у више наврата је истицао да његово име не мора бити на новом премијеркином списку. Подсерио је на то да је Вучић пре избора рекао да влада која ће бити формирана, уколико грађани дају поверење листи коју је предводио, мора да има програм на основу којег ће се правити кадар, а не обрнуто, и да постоји политика којој ће сви морати да се прилагоде.

Зорана Михајловић, која је често била на медијског клацкалици, час као сигурна, час као бивша, поручила је да верује у одлуке председника Србије и да је подржала његов предлог за новог мандатара.

– Али сигурна сам да ће ускоро нешто друго бити тема уместо тога ко је дигао руку или није, ко је дао руку или две руке за некога, а то је каква ће нова влада бити – закључила је потпредседница Владе. – Сигурна сам у то да се тиме водио и председник Вучић – да нова влада буде још ефикаснија и с бржим и бољим резултатима. У послу нема емоција, свако од министара је ту да ради за добробит своје земље и грађана.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести