Коцијанчић: Таксе Приштине морају да оду

БРИСЕЛ: Европска унија позива на брзо формирање власти након косовских избора и наставак дијалога Београда и Приштине, као и на укидање такси на српску робу.
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

”Позиције ЕУ се нису промениле, таксе морају да оду”, поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Она је тако одговорила албанским новинарима у Бриселу који су навели да су се лидери странака које су победиле на недељним изборима на Косову претходно залагали ”не за потпуно укидање такси већ за реципроцитет са Србијом”.

Шефица дипломатије ЕУ Федедрика Могерини и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан у заједничком саопштењу навели су да након "мирних и уредно спроведених” превремених избора на Косово, ЕУ очекује формирање нове владе чим се одговарајуће процедуре заврше.

"То је неопходно како би Косово могло брзо да настави посао на реформама у циљу подршке економском и социјалном развоју, као и владавини права, али и да настави примену Споразума ЕУ-Косово о стабилизацији и придруживању и настави дијалог с Београдом коме посредује ЕУ”, навели су Могеринијева и Хан.

Они су изразили очекивање да ће сви политички актери остати посвећени овим процесима који су ”кључни за будућност Косова”, његов пут ка ЕУ, као и за бољитак грађана Косова и целог региона.

У Европској комсији наводе и да је Европска посматрачка мисија оценила да су избори на Косову били транспарентни и добро спроведени.

”Изборна кампања се спроводила у живом и конкурентнм окружењу на већем делу Косова, али било је и застрашивања у срединама где живе косовски Срби. Све утврђене неправилности, власти треба да реше”, наводи се у саопштењу Федерике Могерини и Јоханесе Хана

Додаје се да ће Европска посматрачка мисија изаћи са финалним извештајем и препорукама за будуће изборне процесе и да се очекује да се све политичке странке конструктивно ангажују на њиховој примени.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести