Коха: Хотијева влада одустала од ЗСО због критика Тачија

КОСОВСКА МИТРОВИЦА:Косовска влада Авдулаха Хотија планирала је да постави темеље Заједнице српских општина (ЗСО) пре два месеца, али се повукла пошто је то осудио бивши председник Хашим Тачи, пише “Коха диторе”.
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Супротно изјавама у јавности, премијер Хоти се сложио да о ЗСО треба да се преговара са српском страном у Бриселу, наводи приштински лист.

Извори “Кохе” из владе у Приштини рекли су да је требало да преговори о том питању почну у септембру и да је Хоти именовао и тим званичника владе и експерата који би предводио координатор владе за дијалог са Београдом Скендер Хисени.

Али, како наводи “Коха”, “два дана пре поласка (у Брисел), Хисени је одложио састанак на неодређено време”.

До одлагања је дошло након што је Тачи јавно осудио Хотија због обавезивања око ЗСО, а влада је покушала да тај развој догађаја држи у тајности, пренело је Косово онлајн.

“Коха” је данас покушала да добије Хисенијев став о разлозима отказивања, али он није одговорио.

За разлику од представника Приштине, званичници ЕУ рекли су да би о Заједници српских општина требало преговарати уз њихово посредовање.

Портпарол за спољну политику и безбедност ЕУ Петер Стано подсетио је да ова обавеза за Приштину проистиче из међународних споразума.

"Косово је потписало међународни споразум за успостављање Заједнице српских општина. На Београду и Приштини је да преговарају о њеном статуту, уз посредовање Европске уније. За остале детаље у вези са начином на који желе да се позабаве овим питањем, било би прикладније питати косовске власти", нагласио је Стано за “Коху”.

Састанак заказан за 28. септембар је отказан, а као разлог наведена је пандемија коронавируса.

До тада то није представљало проблем странама да одрже неколико састанака уз посредовање специјалног представника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, али је постао проблем када је ЗСО дошла на дневни ред, наводи приштински лист.

Лајчак, али и шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томас Суниог рекли су да би приштинска страна требало да предложи модалитете за овај механизам, али, како додаје “Коха”, “они нису одредили пут којим треба ићи и да ли ће се о томе разговарати са српском страном”.

Партнер ДСК у влади, АБК, као и опозиционе странке, успротивиле су се било каквим додатним преговорима о ЗСО.

Бивши председник Хашим Тачи им се придружио у томе, иако је потписник Споразума од 19. априла 2013, који у својих шест тачака говори о успостављању овог механизма.

Тачи је такође био заменик премијера и министар спољних послова када је 2015. бивши премијер Иса Мустафа потписао споразум о принципима за успостављање ЗСО.

Међутим,16. септембра Тачи је затражио од скупштине да хитно усвоји резолуцију којом ће Хотија зауставити да преговара о ЗСО.

Резолуција није усвојена, али и Хоти није дозволио тиму да оде у Брисел.

Политиколог Бељуљ Бећај је за “Коху” нагласио да влада неће моћи да избегне ово питање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести