КОЈЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЧЕКА НОВИ САД У фокусу фабрике, мостови и ИТ сектор

Дани након новогодишњих и божићних празника требало би да разреше једну од крупнијих дилема што се тиче правца развоја новосадске привреде, пошто је за почетак године најављена одлука да ли светски гигант у производњи електро-мотора, јапански „Нидек” долази у Нови Сад.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ову потенцијалну инвестицију, чија се укупна вредност процењује и на две милијарде долара, као и изградњу фабрике немачке компаније „Континентал” градоначелник Новог Сада Милош Вучевић окарактерисао је као кључне за будућност Новог Сада и његове економије.

И док се уједно очекује завршетак фабрике чоколаде швајцарског „Бари Калебоа”, почетак производње турбо пуњача за моторна возила у халама које је изнајмио „Бош Мале турбосистеми” , Вучевић ипак истиче једну другу врсту индустријализације - такозвану „четврту”, изазвану великим инвестицијама светских и домаћих ИТ компанија у Нови Сад. Реч је, подсетимо, о инвестицији америчког „Епик гејмса” преко домаће ИТ компаније „Трилатерал” у европски центар овог гиганта индустрије видео игара, који ће се налазити у Радничкој улици 32, као и куповину бивше зграде Радничког од стране домаћег предузећа „Вега ИТ”.

Фото: Dnevnik.rs

И док инвеститори показују интересовање за ресурсе које им Нови Сад пружа, градски челници истичу успех своје политике привлачења инвестиција, који се огледа преко прихода градске касе, која се највећим делом пуни од пореза на доходак. Тако је градоначелник Вучевић, пред последњу седницу градског парламента, најавио да ће овогодишњи приходи градске касе бити изнад 100 одсто планираног, те ће Нови Сад имати „прави суфицит”. Стопа незапослености у граду је једноцифрена, а често се 2020. године могло чути од градских отаца да је више од 7.000 људи добило посао од избијања епидемије короне.

Најчешће критике које је опозиција упућивала у претходних 12 година градској власти на челу са СНС-ом, јесу оне које су се односиле на мали проценат остварености капиталних расхода. За наредну годину, градска власт припремила је буyет од 28,77 милијарди динара у којем је, како је истакнуто, више од девет милијарди намењено капиталној потрошњи.


Мост и обилазница за Фрушкогорски коридор

Једна од највећих градских инвестиција, изградња моста преко Дунава у продужетку Булевара Европе, требало би да започне ове године, а за тај посао је у старту издвојено 440 милиона динара из републичке касе, пошто инвестиција има национални значај. Ту је и планирана обилазница око Петроварадина с мостом преко Дунава, као део Фрушкогорског коридора, за чију је изградњу на делу од Новог Сада до Руме недавно склопљен уговор између државе и кинеског извођача.

Фото: Dnevnik.rs


Градски челници тако су за наредну годину најавили нова обданишта на Адицама, Ветернику и Сајлову, завршетак реконструкције дома здравља на Лиману 4, завршетак новог дома здравља на Адицама и почетак изградње дома здравља на Видовданском насељу.      

Уједно планира се уређење дела центра града, односно Позоришног трга и околине Успенске цркве, као део пројекта фазног уређења градског језгра. Градска власт најавила је за следећу годину и израду пројекта реконструкције Спенса и почетак изградње Атлетског стадиона са двораном на Југовићеву. Међу инвестицијама које ће 2021. године бити завршене, налазисе и нови парк између Новог насеља и Детелинаре.

Велике инвестиције најављене су и у основним и средњим школама, те се за 2021. годину планира завршетак радова на Гиманзији „Исидора Секулић” и ОШ „Иван Гундулић”, као и почетак реконструкције  ОШ „Васа Стајић”. Музичко-балетска школа такође би требало да буде завршена, док ће први концерт у новој концертној дворани у склопу школе бити одржан већ током јануара.

Владајућа већина у граду и даље инсистира на политици равномерног развоја града, те се тако у буyету за наредну годину нашла и канализација у Кисачу, спортски комплекс са базеном у Футогу, дом пензионера у Каћу. Нови Сад је обезбедио 181 милион динара за реконструкцију пешачких и бициклистичких стаза дуж Футошке улице и Футошког пута, с тим да ће ове године на реду бити део од Хајдук Вељкове улице до Булевара Патријарха Павла, дужине 9,5 километара.

У путну привреду, ове године, Нови Сад планира да уложи 1,2 милијарде динара, од чега највећи део иде за одржавање путева.

С. Крстић

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести