Командант Кфора: Ситуација на Косову под контролом

ПРИШТИНА: Одлазећи командант Кфора, генерал-мајор Франко Федеричи изјавио је данас, дан пре него што ће га на том месту заменити бригадирни командант из Мађарске Ференц Кајари, да је "безбедносна ситуација на Косову мирна и да не постоји опасност од евентуалне ескалације".
KFOR_04-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

"Пре свега, нагласићу да међу локалним институцијама које се баве безбедношћу постоји косовска полиција и косовске безбедносне снаге при полицији. Они имају право да спроводе закон на целом Косову. Посебне безбедносне снаге припадају косовској полицији такође, и оне такође могу да спроводе акције широм Косова, користећи своју посебну опрему. Када се ради о косовским безбедносним снагама, ситуација је другачија. Они могу да спроводе акције уз моје претходно одобрење", изјавио је Федеричи за телевизију Танјуг.

Коментаришући инциденте од среде, када је косовска полиција користила бојеву муницију током нереда, а један Србин тешко рањен, Федеричи (56) је рекао да је "косовска полиција спровела операцију широм Косова на коју има право".

"Није то било само на северу, већ и у другим градовима, који нису на северу. Мисија Кфора коју води НАТО је у контакту са свима који се баве безбедношћу и институцијама на Косову. Настављамо да надгледамо ситуацију и поступаћемо у складу са Резолуцијом 1244 Уједињених нација", додао је Федеричи.

Он каже да је са задовољством прихватио Бриселски споразум између Београда и Приштине о таблицама.

"Радо сам прихватио Бриселски споразум. Могу рећи да је Кфор одиграо важну улогу током ове кризе. Имао је блиску сарадњу са Мирославом Лајчаком, ЕУ, и природно, током саме кризе, ја лично, а и људи на локалном нивоу - успели смо да одржимо контакт са свим институцијама - полицијом, али и градоначелницима општина на северу. Главни циљ, нагасавам, био је да покушамо да смиримо ситуацију, да буде што је могуће мирнија, и да избегнемо ескалацију тензија", нагласио је командант КФОР-а.

Упитан да прокоментарише велики број напада на Србе на Косову и Метохији, Федеричи наглашава да је безбедносна ситуација под контролом.

"Говорићу уопштено, немамо разлога да будемо забринути за било какву ескалацију. Као што сам већ поменуо, настављамо да имамо близак контакт са свима на Косову. Наставићемо да одржавамо флексибилан став на терену и да надгледамо ситуацију врло пажљиво. У складу са оним сто ми знамо, немамо разлога да верујемо да би могло да дође до ескалација које би довеле до етничких тензија. Догађаји који сте поменули дошли су из потешкоћа људи који се тичу економских разлога и пандемије, повод за то није била мржња са било које стране", закључио је Федеричи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести