Комплетирана листа кандидата за локалне изборе у срцу Бачке: У изборној трци у Кули осам листа

На предстојећим изборима у Кули који ће се одржати у недељу 16. децембра, према подацима Општинске изборне комисије, наступиће осам изборних листа.
izbori
Фото: Dnevnik.rs

Једина изборна листа које ће имати свих 37 кандидата за одборнике Скупштине општине Кула, колико одборничких места има овај локални парламент, биће уједно и изборна листа под редним бројем 1 “Александар Вучић - Зато што волимо Кулу”, на којој се поред чланова Српске напредне странке налазе и чланови Савеза војвођанских Мађара. Друга проглашена изборна листа која ће се на гласачком листићу наћи под редним бројем 2 је “Социјалистичка партија Србије - Ивица Дачић“ које је зове локалне изборе предложила 25 кандидата, док је трећа пријављена и проглашена листа са исто 25 кандидата, листа под називом “Покрет обнове краљевине Србије - Марко Кошутић“.

Пет изборних листа предале су своје кандидатске листе у последњој недељи пре истека рока за пријаву, који је истекао у поноћ између петка и суботе односно 30. новембра. Прва странка која је у последњој недељи предала кандидатску листу је “Руска странка - Душан Хајдуковић - Кекини принципи”. Ова странка предала је изборну листу са 13 кандидата, наступаће као странка националне мањине и биће под редним бројем 4. “Покрет социјалиста - Александар Вулин” са 25 кандидата на изборној листи биће на гласачком листићу под редним бројем пет, док је листа “Српска радикална странка - Др Војислав Шешељ“ са 13 кандидата за одборнике скупштине општине Кула проглашена као шеста по реду и под тим редним бројем налазиће се на бирачком листићу на локалним изборима.

Кандидатску листу у четвртак 29. новембра, али неколико сати после радикала, поднела је и Партија уједињених пензионера Србије  па ће они бити седми на листи на локалним изборима у Кули. ПУПС је предложио листу од 25 кандидата. На овим изборима наћи ће се и листа групе грађана “Критична маса”. Они су своју кандидати у листу предали у петак, последњег дана пред истек рока за пријаву. Како је у петак увече објављено на њиховој Фејсбук страници, Општинска изборна комисија прогласила је њихову кандидатску листу и они ће се налазити као осми на гласачком листићу.

Странке Савеза за Србију раније су најавиле да ће бојкотовати ванредне локалне изборе у више општина па и у Кули, тако да ће ови избори протеци без кандидата са њихове листе на гласачком листићу.

Фото: Dnevnik.rs

Како је за „Дневник“ изјавила Невенка Рабреновић, председница Општинске изборне комисије, листе као услов за кандидатуру морале су да прикупе најмање 30 потписа пунолетних грађана са пребивалиштем на територији Општине Кула по једном кандидату, док су се пријављивале једнотрећинска листа, двотрећинска или комплетна листа са свих 37 кандидата. Она је нагласила да су све листе поднеле довољан број потписа подршке кандидатури, али да је провером утврђено да су неки грађани подржали више изборних листа, па се потпис тих грађана рачуна само за прву проглашену листу коју су подржали, а брише за остале. Ипак, сви подносиоци кандидатура имали су довољно валидних потписа да би њихове листе биле проглашене.

За ове локалне изборе у Кули 37 одборника бираће се на 40 бирачких места, од чега је 15 бирачких места у Кули, 11 у Црвенки, седам у Сивцу, четири у Руском Крстуру, два у Липару и једно бирачко место у Крушчићу.

Српска напредна странка до ванредних локалних избора имала је убедљиву већину у локалном парламенту, а председник општине Велибор Милојичић који је поднео оставку на то место, тренутно се налази на челу Привременог органа и као четврти на листи кандидата коалиције СНС-СВМ за нови сазив локалног парламента.

У опозицији у претходном сазиву локалног парламента, а у односу на пријављене изборне листе, били су Социјалистичка партија Србије и Руска странка.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донела је крајем октобра одлуку о расписивању избора за одборнике скупштина општина Кула, Кладово, Лучани и Дољевац, од чега су у Лучанима избори у редовном термину, док су и преостале три општине у питању ванредни избори.

Изборна ћутња почиње у петак 14. децембра у поноћ.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести