Конститутивна седница Скупштине Србије 1. августа

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сазвао је конститутивну седница новог сазива парламента за понедељак, 1. августа.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је за Танјуг рекао да је конститутивна седница заказана за 10 сати, и да је јасно дефинисан дневни ред седнице на којем је прва тачка верификација мандата народних посланика што се, додао је, сматра конституисањем скупштине.

На дневном реду су, навео је, и избор председника Народне скупштине, потредседника, именовање генералног секретара, као и избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама и организацијама.

"По Уставу и закону, конституисање скупштине подразумева верификацију најмање две трећине мандата народних посланика што значи да не мора на истој седници да се заврше и остале тачке дневног реда", рекао је Дачић.

Подсетио је да је рок за конституисање скупштине 30 дана од добијања завршног извештаја о резултатима парламентарних избора, те додао да то што је било понављања избора није имало никакве везе са Народном скупштином.

Навео је да према Пословнику првом седницом председава најстарији посланик што је, додао је, у овом случају Владета Јанковић, а да му у раду помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су освојиле највећи број мандата.

Навео је да су уочи седнице за сутра, у 12 сати, заказане консултације у циљу припреме за одржавање седнице са представницима изборних листа које су ушле у нови сазив Народне скупштине. "Сигуран сам да ће пред овим сазивом бити свакако велики изазови као што су били  пред ранијим сазивима", додао је Дачић и новом сазиву Народне скупштине пожелео пуно успеха и да све то што се буде радило буде на добробит и у интересу Србије.

За претходних 10 година дошло до историјских промена

На данашњи дан пре 10 година формирана је прва влада СНС, СПС и њихових коалиционих партнера, а лидер социјалиста Ивица Дачић каже да је у том периоду дошло до историјских промена и да је власт на челу са Александром Вучићем показала да уме да управља државом у најтежим политичким тренуцима.

Потпуно је промењена позиција, лик и перспектива за будућност Србије. Србија је остварила велики напредак и када је реч о њеном спољно-политичком, односно међународном положају и данас је цењени политички партнер. Сви знају шта ми хоћемо, а шта нећемо, рекао је Дачић за Танјуг.

Осим тога, навео је да је дошло до стабилизације прилика на економском плану и да Србија данас није угрожена у финансијском смислу као што је, како каже, то било 2012. године када је нашој земљи претио банкрот.

Навео је да је дошло до великог развоја и када је реч о страним инвестицијама, повећању плата и пензија, већем запошљавању грађана, а самим тим отварању веће перспективе за грађане Србије.

Дачић је као веома битно истакао то што веома чврсто бранимо наш државни и национални интерес и додао да је, када је реч о Косову и Метохији, велика промена сама чињеница да су за ових десет година 23 земље повукле признање Косова као независне државе.

Тиме смо косовско питање вратили на преговарачки сто јер су у то време то питање већ били отписали са дневног реда. Исто тако, дошло је до тога да се Србија данас пита о томе, рекао је Дачић.

Додао је да је пре почетка свих разговора у Бриселу мислио да ће то бити само разговори о техничким питањима односно да је будућност Косова практицно решена, а да данас 101 земља од 193 чланице УН не признаје независно КиМ, односно поштује територијални интегритет Србије.

То је веома важна чињеница, подвукао је Дачић и подсетио да су, осим тога што смо успели да оснажимо нашу позицију када је реч о КиМ, доласком нове власти 2012. године започети и преговори о чланству Србије у ЕУ.

Истакао је да Србија никада није даље отишла у тим преговорима и да је постигнут одлучујући напредак, како је рекао, највећи у досадашњој историји Србије.

Мислим да је битно да је власт у Србији, на челу са Александром Вучићем, показала да може, уме и зна да управља државом у најтежим политичким тренуцима и зато мислим да је у највећем државном интересу Србије и у интересу будућности њених грађана да у нашој земљи влада политичко јединство и политичка стабилност као предуслов сваког успеха, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести