Косачов: Заједничка победа и празник- зато сам овде

БЕОГРАД: Шеф одбора за спољне послове руског Савета федерације Константин Косачов који ће данас у Београду учествовати у маршу Бесмртног пука, а сутра у Нишу присуствовати војној паради поводом Дана победе, каже да на тај начин жели да у име Русије захвали грађанима Србије за однос према тој великој победи, празнику и заједничкој историји.
Konstantin Kosacov/Tanjug/Sava Radovanovic
Фото: Tanjug/Sava Radovanovic/Konstantin Kosacov

"То је наш заједнички празник, јер су наши очеви и дедови раме уз раме ослобађали Београд, бившу Југославију, Балкан, Европу. И зато за мене, као руског политичара, то није ништа мање важно у поређењу са парадом у Москви", каже он и додаје да је са захвалношћу примио предлог председника Вучића да буде данас у Београду, а сутра у Нишу.

Косачов ће сутра имати и одвојени састанак са председником Србије, којем лично али и грађанима Србије жели, пре свега, да изрази захвалност за однос према Дану победе.

"Желео бих да јасно потврдим да се то у Русији прима са захвалношћу", и додао да се он с великим поштовањем односи према избору Србије која је самостално, без икаквог спољног мешања, тај празник учинила својим и која се с правом може поносити подвигом својих очева и дедова за време рата.

Како каже, за Русију је Дан победе главни празник, празник који уједињује нацију и људе различитих политичких погледа, узраста, професија.

"У Русији знамо како да се према том празнику односимо и с наше тачке гледишта он треба да уједињује и човечнаство, све оне који не прихватају нацизам, који су против рата, који памте хероје који су спасили човечанство од нацизма", рекао је Косачов.

Упозорава, међутим, да то није увек случај и да је, штавише, последњих година све приметнији тренд ревизије историје.

"То се пре свега ради по иницијативи оних земаља које су у Другом светском рату биле на погрешној страни историје", каже он.

Косачов најављује и да цће сутра са председником Вучиће разговарати о даљем развоју билатерарних односа, а како каже, две земље имају пуно важних, стратешких питања - као што су енергтика, гас, атомска енергија, високе технологије, трговина... 

"За то постоје све могућности јер Србија не подлеже спољном притиску и не учествује у политици санкција према Русији коју спроводи ЕУ. Убеђен сам да је то у складу са интересима Србије. Желимо да подржимо Србију и њено руководство у том противљењу спољном притиску и покушајима мешања у унутрашња питања, у суверенитет ваше земље", истиче он.

Указује и на то да се притисак на Србију врши и кроз одређење заједничке пројекте са НАТО а све с циљем да се поткопа политика војне неутралности Србије.

Желимо да Србија види "коњуктурну" игру свих оних који јој деле савете и препоруке, наглашава Косачов.

"Они те препоруке и савете не дају због Србије, већ реализују сопстевне интересе и надам се да Србија то одлично разуме", додао је он.

Са Вучићем ће разговарати и о питању Косова, додајући да зна колико је то важно за српски народ и колико се тиме детаљно и пажљиво бави председник Србије. 

"Знам да Вучић и руски председник Владимир Путин имају отворене, пријатељске односе и дијалог који у Русији, а верујем и овде у Србији, високо ценимо", закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести