Косор о Вучићевој “ратној прошлости; Вулин. Да је саслуша тужилаштво

БЕОГРАД: Бивша премијерка Хрватске Јадранка Косор искористила је 30-у годишњицу од борби око Вуковара да, у интервјуу за дневни лист Данас, нападне Србију и председника Александра Вучића, оптужујући га да је једини лидер у Европи, а и шире, који има "ратну прошлост".
jadranka kosor, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Реагујући на њене наводе, министар и председник Покрета социјалиста Александар Вулин затражио је данас од тужилаштва да упути замолницу Хрватској и да захтева саслушање бивше хрватске премијерке Јадранке Косор због свега што је рекла за председника Србије Александра Вучића, саопштио је ПС.

У интервјуу у којем је највише питања било посвећено ситуацији у Србији, СНС-у и чланству СНС у Европској народној партији (ЕПП), те односу ЕУ према власти у Србији и председнику Вучићу, Косор је, између осталог поменула Веселина Шљиванчанина и његову улогу у Вуковару.

То је био повод за констатацију листа да је Шљиванчанин "иако осуђени ратни злочинац, функционер СНС и пријатељ Александра Вучића, који има привилегију да често промовише своје књиге и правда ратно-хушкачку прошлост", на шта је Косор навела да је била згрожена зато што је у време када је Шљиванчанин "ходао по скуповима Вучићеве партије", СНС примљена у ЕПП.

Замерила је, с тим у вези, тадашњој представници ХДЗ Дубравки Шуици што није реаговала, додајући да би она то сигурно учинила, јер је то "исмејавање владавине права читаве ЕУ".

На питање, осим односа ЕУ према Вучићевој власти, како види унутрашње прилике у Србији и констатацију да се оне препознају и као наводни сигнал спремности да аутократска власт силу испољи и споља, Косор је рекла да не зна како да објасни чињеницу да Вучић влада тако дуго, али да то и није њен посао.

Навела је да је Вучић једини лидер у Европи и шире у свету који има ратну прошлост и да не може да замисли да Вучић једног дана буде челник једне чланице ЕУ.

Како је рекла, прва асоцијација када се каже Вучић њој је "слика њега изнад Сарајева са пушком, или како носи пиво Шешељу у сандуку, или он у Глини, у Хрватској 1995, године, како урла на скупу - Ово никад неће бити Хрватска...".

Рекавши да су Вучићеве "великосрпске претензије биле јавне и забележене", навела је да такви лидери не би смели и могли да буду добродошли у ЕУ.

Додала је и да је једно добро раздобље између Србије и Хрватске било када је председник Србије био Борис Тадић, чији је, каже, сведок била.

"Не знам шта је узрок фиксације Јадранке Косор према Александру Вучићу, али знам да јој мржња и завист помуте свест сваки пут када помисли на Александра Вучића. Упркос бујици лажи хрватских медија и политичара, Александар Вучић никада није носио снајпер, баш као што 1991. године није био у Хрватској и баш као што су му усташе у Другом светском рату поклале готово целу породицу. Истину већ знамо, али било би добро да утврдимо да ли је Јадранка Косор случај за тужиоца или за психијатра", рекао је Вулин.

Према његовим речима, у оба случаја грађани Хрватске би могли да виде ко их је водио и да разумеју зашто заостају за Србијом.

"Ми имамо Александра Вучића који ради, а они Јадранку Косор која булазни и лаже", одговорио је министар унутрашњих послова Србије и председник Покрета социјалиста Александар Вулин бившој премијерки Хрватске Јадранки Косор на најновије лажи и увреде које је изнела на рачун председника Србије Александра Вучића", рекао је Вулин.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести