Ковачевић: За Косово неопходно пронаћи компромис

БЕЧ: Посланик Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у аустријском парламенту Кристијан Ковачевић истакао је да је у решавању косовског проблема неопходно пронаћи компромис, оценивши и да таксе које је Приштина увела на српску робу нису биле паметна мера, што су показале реакције из целог света.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Ковачевић, чији су се родитељи почетком 1970-тих доселили у Аустрију, истакао је у изјави за Тањуг да се залаже да Србија постане чланица ЕУ, али исто тако указује да су познати предуслови које треба да испуни.

"Зна се тачно шта Европска комисија и ЕУ очекују. Јасно су написани предуслови, а и зна се да је битно да се поглавља морају одрадити. Мени би било драго да Србија што пре постане чланица ЕУ, али не може ићи преко реда. Тек када све испуни може постати чланица. Колико видим, Србија и Црна Гора добро напредују, а ми преко парламентарне сарадње покушавамо да им помогнемо", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је Западни Балкан део Европе, као и да тај простор има заједничку историју и културу, и да сада треба оно што је поцепано после ратова, поново спојити.

Када је реч о поглављу 35 везаном за Косово у преговорима Србије о чланству у ЕУ, рекао је да не зна решење и оцено да није нимало лако да се до њега стигне.

"Дијалог Београда и Пришртине има подршку. Неопходно је да Београд и Приштина седну за сто и поново комуницирају, траже решење. Ми можемо само да посредујемо и подржавамо их. На крају, морају пронаћи компромис. Неопходно је свакако да се нађе компромис, и да се одустане од максималистичких захтева. Не вреди инсистирати на једној тачки, јер то не води ничему", препоручује Ковачевић.

Што се платформе за преговоре Приштине тиче, понавља да на крају мора бити пронађено компромисно решење.

"Улазак у ЕУ без решења овог питања биће јако тешко. Морам ту констатовати да увођење такси на српску и босанску робу од стране Приштине није било од помоћи. Сматрам да треба разговарати о сваком питању, а не улазити и спиралу мера и контрамера. Таксе нису биле много паметна мера. Реакција Европе и целог света показала је да нико не подржава то што је предузела Приштина", казао је Ковачевић.

Он је уверен да ЕУ има снаге да утиче на Београд и Приштину, и да јој је циљ да се нађе решење кроз дијалог.

Указује да не зна да ли би било од помоћи укључити велике слике у процес проналажења решења.

"Београд и Приштина морају знати шта им је циљ. Актуелно стање не води никуда. Морамо заједнички сагледати како решити проблем. Колико би од помоћи биле САД и Русија, не знам, јер се не зна колики интерес они имају за постизање решења. Јасно је да ЕУ жели стабилност и мир на Западном Балкану, јер се ради о простору испред нашег прага", објаснио је Ковачевић.

Рекао је и да је битна регионална сарадња, подсећајући да је Аустрија била на одличном путу и пре ЕУ, али да су данас сви сложни да сигурно не би, да није ушла у ЕУ, остварила садашњи развој.

"То важи и за земље Западног Балкана. Оне су мале и немају снагу да саме опстану пред великим изазовима. Мислим да главни циљ треба да буде да уђу у ЕУ, јер би од тога имали користи и они и Унија", подвукао је аустријски парламентарац.

Ковачевић се бави политиком већ више од 10 година, а почео је каријеру у месту Вергл, у покрајини Тирол, где је био одборник у градској скупштини.

Што се политике СПО према ЕУ уочи избора за Европски парламент тиче, каже да је позиција његова странке јасна.

"Ми смо против подела и мржње, и не желимо Унију у којој би национализам био изнад идеје заједништва. Треба престати с причама да Брисел одлучује о свему. Брисел само прави нацрт неких закона, који треба да прихвате чланице, јер ако оне то не учине, то се не примењује. За нас је посебно битно и да дође до фер опорезивања великих концерна. Не може бити да велики концерни не плаћају порезе, а мале продавнице плаћају више од Амазона и Гугла", подвукао је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести