Седница Скупштине Војводине: Критика на извештај заштитника грађана

Посланици Скупштине Војводине анализирали су извештај покрајинског заштитника грађана за прошлу годину, прихватили извештаје о управљању и располагању јавном својином АП Војводине и пословању Завода за равноправност полова за прошлу годину, као и Кодекс понашања службеника и намештеника у органима АП Војводине.
е
Фото: Дневник (Ф. Бакић

Почетак 29. седнице покрајинског парламента обележио је преформанс испред зграде Скупштине АПВ десетак присталица опозиције, међу којима и посланика Светлане Козић и Арона Чонке, који су најавили да неће присуствовати седници. Међутим, вест са седнице парламента је да је део опозиције активно учествовао у њеном раду. У посланичке клупе су се вратили Лига социјалдемократа Војводине, самостални посланик Александар Зеленски, члан некадашње посланичке групе „Доста је било”, која се у међувремену распала, и Весна Прчић, чланица ДСХВ из посланичке групе демократа.

Рад парламента обележила је и критика прошлогодишњег извештаја покрајинског заштитника грађана, документа о којем посланици не гласају. Извештај проф. др Зорана Павловића, кога је крајем 2016. године Скупштина Војводине већином гласова именовала за покрајинског заштитника грађана, критиковала је и владајућа коалиција. Замерка Српске напредне странке је, како је то образложио посланик странке Саша Левнајић, који је и председник надлежног Одбора за прописе, да извештај подсећа на претходни период, када је претходница заштитника грађана веома грубо излазила из својих надлежности.

– Подсећам, надлежност покрајинског заштитника грађана – омбудсмана је да врши надзор над тиме како покрајински органи управе и јавна предузећа и други носиоци јавних овлашћења чији оснивач је АП Војводина примењују законе – рекао је Левнајић. – Омбудсман се у свом извештају бавио темама које су се догађале на територији покрајине па је у том смислу прекорачио своје овлашћење. То је наша суштинска примедба. Наравно, у извештају постоје и добри делови, које је заштитник грађана конкретно и коректно обавио, и ми се надамо да ће у извештају за 2019. годину такви недостаци бити отклоњени и да ће се заштитник грађана стриктно држати својих надлежности.

Опозициона Српска радикална странка између осталог је замерила извештају што се не бави кључним проблемима, а то је, како је навео шеф посланичке групе Ђурађ Јакшић, емиграција образованих младих људи из Србије, затим проблеми који грађани имају с извршитељима. Осим тога, српски радикали инсистирају и на томе да се назив институције заштитника грађана усагласи с Уставом, који не познаје термин омбудсман.

– За Српску радикалну странку је потпуно неприхваљиво то што се заштитник грађана бавио мигрантима с Блиског истока, а ниједног тренутка у извештају, који броји стотинак страница, нашим кључним домаћим проблемом, а то је наша емиграција, односно десетина хиљада младих људи, углавном високообразованих, који су 2018. напустили Србију и АП Војводину и пошли трбухом за крухом у свет – навео је Ђурађ Јакшић, и додао да СРС нема ништа против миграната с Блиског истока, то су несрећни људи којима су Американци уништили домове, и свакако им треба помоћи, али је наш проблем кључан.

Он је напоменуо и то да из године у годину опада број притужби грађана заштитнику грађана зато што они губе стрпљење и наду да ће им он помоћи својим ангажманом и заштитити њигова права.

– Институција заштитника грађана није положила испит ни на републичком, ни на покрајинском ни на локалном нивоу – закључио је Јакшић.

Е. Марјанов

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести