Кркобабић: Измене закона с циљем да људи остану да живе на селу

БЕОГРАД: Измене закона о територијалној организацији Србије које ће иницирати министарство, имају за циљ да успоре тенденције одлива становништва из сеоских средина и да створе услове да се тамо остане, каже министар за бригу о селу Милан Кркобабић.
milan krkobabic
Фото: Tanjug, arhiva

Он објашњава да 40 одсто становника Србије живи у руралним сеоским подручјима и да је изменама закона неопходно установити нову територијалну организацију сеоских општина.

"Тако би дефинисали нове општине. Да видимо које су то границе, да ли су у питању само катастарске општине. Потребно је створити услове да људи остану да живе на селу", навео је министар за телевизију Пинк.

Други део обавеза је, додаје, да се установи који су изворни приходи, а где је у питању трансфер надлежности...

"Затим решавање питања инфраструктуре, основних услова егзистенције, културних садржаја, трансфера знања и нових технологија, едукација и обука. Све су то начини да се бар мало успори тенденција и процес напуштања руралних подручја. Или да повратници из иностранства део свог стеченог новца, али и искуства и знања уложе у село и ту крену нешто да раде", казао је Кркобабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести