Кубуровић: Око 600.000 предмета за извршење у судовима

БЕОГРАД: Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да је просечна дужина трајања извршења код извршитеља 110 дана, што је још увек испод нивоа који се захтева за ефикасно извршење.
Ministarka pravde Nela Kuburović Foto: Tanjug
Фото: министарка правде Нела Кубуровић Foto: Tanjug

“Да ли смо тиме задовољни? Још увек нисмо, али је свакако много боље него имати извршење које траје 15 година и где извршни поверилац никада неће намирити своје потраживање”, рекла је Кубуровић.

Кубуровић је у Скупштини Србије казала да су се судови показали као неспособни да спроводе извршење и да том задатку нису дорасли и додала да је то био разлог зашто је држава морала да реагује 2011.године и да пронађе ефикаснији систем.Она је додала да и данас има више од 600.000 извршних предмета у судовима, а реч је, каже, о предметима где су предлози за извршење поднети пре више од 10 година.

“Имамо 200.000 предмета који су стари преко 10 година, близу 350.000 предмета који су старости од пет до 10 година”, рекла је Кубуровић.Она је у полемици са послаником СРС Александром Шешељем одбацила да се измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу доносе због Европске уније и акционог плана за Поглавље 23 и навела да се то ради због грађана.

“Као што треба заштитити личност извршног дужника, треба заштитити личност поверица и омогућити сваком ко има утврђено право, пре свега правоснажном судском одлуком, да то своје право оствари”, рекла је Кубуровић.Према њеним речима, рад извршитеља је допринео да се добровољна наплата за комуналне делатности повећа, а такође је указала и да то нису једина потраживања која се намирују у извршном поступку.

Истичући да се Законом о извршењу и обезбеђењу из 2015.године повећала квалификација за оне који желе да обављају посао извршитеља, Кубуровић је објаснила да они морају да имају завршен Правни факултет, правосудни испит и да прођу одређену обуку.Кубуровић је истакла да тренутно у Србији ради 214 извршитеља и три заменика који запошљавају 2.000 особа, углавном правника.Кубуровић је рекла и да је од 2016. године разрешено 16 извршитеља, јер нису положили правосудни испит и да се сада спроводи конкурс са пооштреним условима.

Она је указала да је неуједначена судска пракса један од главних разлога зашто се приступило изменама и допунама закона, јер  се, каже, дешавало да извршитељи поступају различито у истим правним ситуацијама.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести