Кубуровић: Следеће године јавна расправа о промени Устава

БЕОГРАД: Почетком следеће године у Скупштини Србије биће одржана јавна расправа о промени Устава, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић.
nela kuburovic  Tanjug (Video)
Фото: Tanjug (Video)

Навела је да је Министарство правде упутило Влади иницијативу за промену Устава и казала да верује да ће се на наредној седници иницијатива проследити Скупштини.

Када је реч о закону о реституцији, Кубуровић је у изјави новинарима у Београду казала да ће се свакако и даље наставити рад радне групе.

Подсетила је да је и Министарство финансија иницирало одређене измене и допуне закона које се и даље налазе у парламенту.

Такође, подсетила је и да је Влада ове године усвојила уредбу која се односи на одузето пољопривредно земљиште, а која се и даље примењује.

Свакако ће се и даље радити на изменама и допунама закона који се тиче реституције, казала је Кубуровић.

О препрекама за функиционисање суда у КМ

Суд који функционише на северу Косовске Митровице косовски је орган и питање је за Приштину да ли функционише и када ће се обезбедити несметани рад судијама који су Срби, изјавила је Кубуровић.

Министарка је у изјави новинарима у Београду подсетила да су Срби јуче обуставили рад суда због разлога кршења основних људских права.

Поставља се питање како ћете обезбедити било које право, како ћете спровести неку одлуку која се односи на Србе, ако им угрожавате основна људска права, као што је право на здравствену заштиту. Питање када ће профункционисати суд у северној Косовској Митровици питање је за Приштину, казала је Кубуровић.

Додала је да Министарство правде и она лично поштују сваку одлуку Срба на северу Косова и истакла да они на тај начин изражавају протест и страх за своју егзистенцију и угроженост која постоји већ неколико дана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести