Кубуровић: Спреман Нацрт закона о пореклу имовине

БЕОГРАД: Министарство правде Србије припремило је Нацрт закона о пореклу имовине који ће се ускоро наћи на јавној расправи, саопштила је данас министарка правде Нела Кубуровић.
nela kuburovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Она је за ТВ Пинк истакла да Закон о спечавању корупције који је донет у марту прошле године и дуго најављивани Закон о пореклу имовине, о чијем ће се нацрту ускоро расправљати, показују вољу државе да се бори са свим облицима корупције.

Говорећи о Закону о спречавању корупције, каже да је задовољна његовом применом, јер је за првих шест месеци оптужено 250 лица.

Како је додала, осуђено је 150 лица, а највећи део њих на казну затвора.

"Суштина тог новог закона јесте да је уведена потпуно нова организација када је реч о раду тужилаштва и судова за процесуирање кривичних дела са елементом корупције. Имамо нова одељења, специјализовне судове, тужиоце и полицију који су прошли обуку", рекла је Кубуровићева.

Када је реч о изменама и допунама Кривичног законика, она је нагласила да су прошле године поједини догађаји проузроковали иницијативе за измену законика.

"Убиство адвоката свакако је једна од иницијатива да се уведе ново кривично дело које ће штитити положај адвоката. На жалост, пракса је показала да у многим случајевима насиља судови имају благу казнену политику без обзира на начин како су прописане казне у закону. Анализа свих пресуда показује да постоји благо казнена политика и да треба нешто да се уради", указала је министарка.

Иницијатива за мењање Кривичног законика постоји и од Министарства унутрашњих послова за пооштравање казни када је реч о поновним учиониоцима кривичних дела који се тичу насиља, као и од Министарства здравља за кривична дела које се односе на употребу дроге и продају дроге и наркотика.

"Свакако не можемо да заборавимо и иницијативу Фондације ''Тијана Јурић'' за увођење доживотног затвора када је реч о најтежим кривичним делима, пре свега убиству деце, тако да ће казна доживотног затвора поново бити разматрана", рекла је Нела Куборовић.

Подсетила је да је иницијатива за увођење доживотног затвора покренута и 2015, али да стручна јавност тада није одреаговала на адекватан начин и да та иницијатива није била прихваћена.

Као највећи изазов у раду Министарста правде за ову годину, министарка види измену Устава, уз подсећање да је нацрт текста који се тиче организације судске власти и положаја тужилаштва припремљен прошле године и да је сада велики посао на Скупштини.

Такође, још један од изазова биће испуњавање обавезе из акционог плана за Поглавље 23 у преговорима о приступању ЕУ, а које се односи на владавину права.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести