Кубуровић: Суд за ОВК и оптужнице су велика фарса

БЕОГРАД: Министарка правде Нела Кубуровић сматра да су наговештаји о оптужницама и покретању поступака пред Судом за злочине ОВК само фарса, да би се замаглили злочини који су на Косову почињени над Србина и другим неалбанским становништвом.
Ministarka pravde Nela Kuburović Foto: Tanjug
Фото: министарка правде Нела Кубуровић Foto: Tanjug

И у случају да оптужнице буду подигнуте, истиче Кубуровић за Политику, сумња да ће то бити против некадашњих високопозиционираних функционера ОВК, попут Харадинаја, Тачија или Лимаја.

Она подсећа да се оптужнице најављују још од 2017. и да их још нема.

Иако ће у том суду радити судије странци, то није међународни суд, већ суда који је формиран у складу са с уставом такозваног Косова и који примењује косовске законе, рекла је Кубуровић и истакла да је Србија спремна на сарадњу, ако постоји макар и најмања могућност да се процесуирају они који су убили на стотине жена и деце, мучили, силовали и прогањали српски народ.

На питање на који начин Србија шстити права својих држављана оптужених за ратне злочине пред судовима у региону, она каже да Министарство правде води спискове особа оптужених и осуђених за ратне злочине у Хрватској, како би се избегла хапшења наших држављана.

Међутим, Кубуровић наводи да Хрватска често не шаље потпуне податке, тако да у том смислу немамо прецизну информацију да ли се води предистражни поступак или је подигнута оптужница против неког из Србије.

Поред тога, указује, Хрватска суди у одсуству, што код нас није случај.

"Србија има јако добру сарадњу са БиХ када је реч о ратним злочинима, преузимају се оптужнице са обе стране, тако да замерке које често чујемо од Брамерца, да не постоји регионална сарадња, нису тачне", рекла је Кубуровић.

На питање колико је новца прикупљено од опортунитета, министарка наводи да је на четири спроведана конкурса до сада, 1,6 милијарди динара распоређено на 450 пројеката, међу којима су школе, вртићи, болнице, домови здравља, геронтолошки центри, библиотеке, културни центри, манастири...

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести