Курти најављује антивладине протесте широм Косова 

ПРИШТИНА: Лидер утицајног опозиционог покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, најавио је да ће од данас широм косовске територије почети антивладини протести с циљем изгласавања неповерења актуелној влади Рамуша Харадинама, за шта верује да ће добити подршку целе опозиције, пише приштински Зери. 
kurti, tanjug
Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Наводи се да је Курти већ одржао неколико скупова са грађанима на којима је такође добио подршку и верује у масовност протеста, који ће бити одржани под називом "Лов на лопове".Према његовим речима, протести ће бити усмерени против корупције и злоупотреба које су распрострањене у актуелној власти.

"Корупција, незапосленост и миграције расту, док инвестиције, продуктивност и образовање опадају, а стрпљење понестаје", рекао је Курти. Приштинска Коха такође најављује "вруће пролеће" за владајућу коалицију с обзиром на то да Курти најављује и, како наводе, "збацивање са трона" привременог председника приштинских институција Хашима Тачија.

Лист указује да власт нема већину у парламенту дуже од годину дана, а да с друге стране опозиција нема потребну већину за изгласавање неповерења. Коха пише да је то због посланика Српске листе који су прешли у опозицију, али немају сарадњу са колегама из других опозиционих олитичких партија.

У тим околностима владина политика у парламенту може да прође само уз подршку опозиционе Социјалдемократске партије, коју чини 12 посланика који су се отцепили од Самоопредељења.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести