Курти не негира могуће санкције САД

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, не негира могућност да САД уведу санкције Приштине, али не верује да ће се то догодити, јер, како каже, "Косово и Америка" имају посебне односе, пренела је приштинска Газета Експрес.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти тврди да вест да су САД блокирале средства из програма "Миленијум челенџ корпорејшен" (МЧ) није потврђена.

"Не верујем у америчке санкције, јер Косово и Америка имају посебне односе, а за МЧ не знам да ли је информација потврђена", рекао је Курти новинарима.

Експрес је јуче објавио да су САД нанеле први удар Куртијевој влади блокирањем 200 милиона евра планираних за улагагње на косовској територији преко програма МЧ.

Курти не укида таксе без консензуса у влади и парламенту

Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, неће укидати таксе на српске и производе из БиХ без једногласне подршке у влади и парламенту, пише приштински Љајми.

"Без консензуса у влади нећу гласати за укидање такси", рекао је Курти и додао да таква одлука треба да буде потврђена и у парламенту.

Коментаришући твитер поруку америчког сенатора Дејвида Перђуа да, ако Приштина не укине таксе, САД би требало да размотре повлачење својх трупа са косовске територије, Курти је рекао да не верује да ће бити неразумевања са САД.

Говорећи о састанку са саветницима француског председника и немачке канцеларке, Емануелом Макроном и Јаном Хекером, Курти је рекао да је то био плодан састанак.

Рекао је и да ће до либерализације визног режима доћи пре Самита земаља Западног Балкана у мају, у Загребу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести