Курти писмом обавестио Трампа о намери да укине таксе

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, писмом је обавестио америчког председника и држвног секретара, Доналда Трампа и Мајка Помпеа, да ће Приштина од 15. марта почети да укида таксе на српске и производе из БиХ, које је утврдила претходна влада Рамуша Харадинаја.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти у писму Трампу и Помепу износи раније саопштену одлуку да ће у почетку бити укинуте таксе на сировине.

"То радимо као израз добре дипломатске воље и као знак наше посвећености да блиско сарађујемо са Сједињеним Државама у дијалогу са Србијом. Надамо се да ће Београд реципрочно одговорити на ове наше акције и очекујемо да ће уклонити све нецаринске баријере у трговини с Косовом и зауставе кампању за одпризнавање Косова", навео је Курти у писму, пренео је приштински портал Љајми.

Наводи да је актуелна приштинска влада свесна да је током последње две године дошло до изразитог недостатка координације између председника привременихх приштинских институција, Хашима Тачија, о "улози, интересу и циљевима у дијалогу са Србијом", као и о, како каже, нејасноћама ко заступа Приштину на међународној сцени и на Косову.

Када је реч о дијалогу, Курти даље пише да ће то окончати његова влада."Влада и ја као премијер имамо уставни мандат, политичку вољу и законску дужност, као и потпуну и искључиву одговорност за преузимање, вођење овог процеса и представљање Косова на највишем дипломатском нивоу", навео је Курти.

Радује се, каже, што ће на том послу сарађивати са САД и ЕУ када је реч о успостављању механизама за надзор и санкционисање како би се "обе стране придржавале обавеза преузетих по садашњим и будућим споразумима“.Курти у писму упознаје председника САД са владиним програмом и о обнавл;јању дијалога са Београдом.

Он уверва Трампа и Помпеа да је његова влада посвећена решавању, како наводи, преосталих питања између Београда и Приштине, уверен да се то може само у оквиру дијалога, који би био окончан "узајамним признањем двеју држава".Курти је, између осталог, у писму навео да верује да је то начин да се, како каже, "Косово интегрише у међународну заједницу и постигне историјски споразум који би створио трајни мир, стабилност и безбедност на Балкану".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести