Курти подржава изборе на северу, одбацује формирање ЗСО

БЕЧ: Премијер привремених власти у Приштини Аљбин Курти рекао је да приштинске власти неће дозволити вакуум на северу КиМ и да се избори у четири општине морају одржати, али и одбацио могућност формирања Заједнице српских општина.
Aljbin Kurti  Foto: Tanjug/video
Фото: Аљбин Курти Фото: Танјуг/видео

У изјави за агенцију АПА Курти је рекао да се празна места на северу КиМ, након повлачења Срба из косовских институција, морају брзо попунити и да се не може чекати на повратак Срба.

„За места четири градоначелника на северу КиМ мораћемо да организујемо нове изборе“, навео је он и додао да што се тиче 10 посланика Српске листе, њихова места треба да попуне други.

„Ако они неће мораћемо да наставимо са другим партнерима“, поручио је Курти.

Такође каже да и полицајци треба што је брже могуће бити замењени, јер је, додаје, неопходно да се осигура владавина права и безбедност за све.

Курти тврди да иза протеста на Северу стоји само „једна екстремистичка мањина међу Србима“, док је велика већина од 90 одсто косовских Срба, је променила регистарске таблице и да до сада није било ни једног инцидента или жалбе на 1.500 издатих опомена власницима аутомобила са српским таблицама места са КиМ.

Што се ЗСО тиче, чије формирање већ дуго, како констатује АПА, траже САД и ЕУ, Курти одбија могућност да она буде формирана.

„Прошле године сам дошао на власт и моји претходници су потписали тај документ, са истим људима, који су данас још увек на власти у Србији. Зашто то тада нису формирали?“, питао је он.

ЗСО није у сагласности са нашим уставом,додао је, јер како каже, основа устава Косова мултиетничност државе, уз тврдње да захтеви за таквом аутономијом не долазе од већинско српског становништва на Косову, већ само од Београда како би компензовао губитке које је претрпео током рата за време Слободана Милошевића.

„Али то није спроводиво“, поручио је он.

Курти је, изразио уверење да ће у наредне две године доћи до коначног договора са Београдом о пуној нормализацији односа.

„Веома сам оптимистичан зато што са председником САД Џо Бајденом у Вашингтону и немачким канцеларом Олафом Шолцем у Берлину постоји добра прилика да се постигне договор”, тврди он.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести