Курти предложио кабинет, два министарства Српској листи

ПРИШТИНА:  Кабинет, који је представио данас у парламенту мандатар Аљбин Курти, има 15 министарстава, од којих су два предвиђена за Српску листу - за заједнице и повратак, на чијем челу ће бити Далибор Јевтић и министарство за развој, којим ће руководити Иван Милојевић.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

Јевтић је и у претходној влади био на истој позицији, док је Миливојевић био директор Канцеларије за заједнице.Куртијев кабинет ће имати два потпредседника владе и 33 заменика министара.

Заменици премијера су, према предлогу, Авдулах Хоти из ДСК и Хаки Абази из Покрета Самоопредељење.

Курти је предложио Антона Кунија за, како преноси приштински Еxпрес, министра одбране, Љумира Абдиџикуа за министра инфаструктуре, Бесиана Мустафу за министра пољопривреде, Хикмету Бајраими за министра просвете, Агима Вељијуа за министра унуташњих послова, Вљору Думоши за министарку културе, омладине и спорта.

Глаук Коњуфца ће бити министар спољних послова, Албулена Хаџију министар правде, Лојаљан Бисљими министар финансија, Розета Хајдари министар економије, Арбен Витиа министар зравља, Бљерим Река министар европских интеграција и Емилија Реџепи министар управе.

Курти најавио тужбу против Београда и накнаду "ратне штете"

 Аљбин Курти представио је данас посланицима косовске скупштине кандидате за састав владе и програм њеног рада, и поручио да ће, поред осталог, од Београда "тражити одговорност за почињене ратне злочине и накнаду ратне штете".

Курти је најавио подношење кривичне пријаве против Србије због наводног геноцида и формирање института за, како је рекао, ратне злоцине и геноцид.

Курти је рекао да је спреман за дијалог са Београд, али, истакао је, уз шири политички консензус.

Најавио је увођење "обавезног служења војног рока" у трајању од три месеца и доношење закона о одузимању илегално стечене имовине.

„У мом кабинету ће бити 15 министара, а не 21 као раније. Имаћемо око 33 заменика министара, а не преко 80 као раније. Мање ћемо трошити на привилегије, а више на пројекте", рекао је Курти.

Влада ће бити, каже, влада економског развоја, а фокус ће јој бити на новим радним местима, али и правосуђу, односно заустављању коруције.

„Данас стојим пред вама након 23 године деловања у опозицији. Добио сам ваш глас да окончам своју политичку каријеру у опозицији. Они који су ме волели као опозицију морају ме волети и када будем у власти", рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Казао је да ће сарађивати са међунарондим партнерима.

Иначе, по изласку за говорницу посланица ДСК, коалиционог партнера Самоопредељења, Ганимете Мусљију изашла је и окачила Куртију значку у облику косовске заставе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести