Курти: Ситуација је потпуно под контролом

ПРИШТИНА: Вршилац дужности премијера Косова Аљбин Курти поручио је грађанима да не треба да брину јер им неће недостајати ништа што су имали до сада, апелујући не купују више него што им треба и да поштују мере за спречавање ширења корона вируса.
kurti
Фото: Танјуг/видео

"Косову никада неће недостајати, ни брашна, ни друге хране и ништа што смо раније имали. Трговина се наставља као и раније, а царина има информације да се повећава количина робе која улази на Косово. Не купујте више него што вам

треба, јер ће роби истећи рок пре него је потрошите",поручио је Курти у видео-поруци коју преноси портал Косово Онлајн.

Наш циљ, наставио је, да зауставимо ширење вируса а изолација је једина мера коју свет има за вирус у одсуству вакцине.

Курти је апеловао да је потребна посебна пажња јер се очекује повећање броја оболелих и оценио да је ово најозбиљнија ситуација на Косову од рата.

"Ових дана улазимо у месец када према развоју који овај вирус има можемо очекивати повећање заражених вирусом и након овог месеца можемо изаћи из ове ситуације. Ова пандемија нас опет учи осећају заједништва. Предузели смо рестриктивне мере далеко раније него земље које данас пате од вируса. Од првог дана смо покушавали да мирно и без панике решавамо ову ситуацију. То не значи да ситуација није озбиљна, у ствари је ово најозбиљнија ситуација коју смо имали од рата", оценио је Курти.

Он је указао да је, осим здравља људи, коронавирус утицао и на економију и навео како сви треба да буду спремни за оно што долази.

"Ситуација је потпуно под контролом. Данас треба веровати у развој медицине и здравствене раднике. Али то не би требало да нас опусти, морамо убедити себе и сваког члана породице да останемо код куће. Знам колико је тешко бити затворен, ово је врста затвора која је због пролећа још тежа", рекао

је Курти, оценивши како "није нека велика патња ако се кретање ограничи на месец дана" и да се изласком угрожавају укућани, а нарочито старе особе.

Курти је оценио да се солидарност између држава и међународних организација повећава, наводећи новчану помоћ ЕУ и САД.

"Желимо кафу и макијато са пријатељима, али не морамо да доплатимо у болници, јер је скупо", рекао је Курти.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести