Курти: Србија прети трећим балканским ратом

ЛОНДОН: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас је у интервјуу за британски "Дејли телеграф" оптужио Србију да прети да изазове трећи балкански рат.
kurti
Фото: Tanjug/ video arhiva

Он је оптужио Србију да се понаша као Немачка између два светска рата.

Курти у интервјуу упозорава да би недавне кризе на Косову и у Босни могле да ескалирају ако западне владе то не схвате озбиљно.

"Мислим да је дефинитивно ситуација опаснија него раније, желе да се понашају као да су Немачка између два светска рата - ако нећете да нам удовољите, изазваћемо још један. Зато што су направили једну рунду (ратова) деведесетих", рекао је Курти.

Он је рекао да последњих година вртоглаво расту цифре које Србија троши на војни буџет и запитао је "за кога све то купују".

Телеграф у тексту наводи и да је буџет Србије за одбрану порастао од 2015. за око 70 одсто на милијарду и по долара годишње, што је чини највећим војним "трошаџијом" на Западном Балкану.

Увелико је, додаје лист, модернизовала своје ваздухопловство и купила беспилотне летелице, авионе и противваздушне одбрамбене системе од Русије и Кине.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести