„Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава“

БЕОГРАД: Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у Бриселу изнео премијер привремених инстутуција у Приштини Аљбин Курти није за коментарисање, јер се заснивају на ставу да се ради о преговорима две суверене државе, што је, како истиче, неприхватљиво за Србију, јер Косово није држава.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Миливојевић је за Танјуг рекао да управо због таквог Куртијевог наступа, али и ранијих његових наступа у Бриселу, није изненађење што ни овога пута није вођен "озбиљан дијалог".

"Данашњи исход дијалога није изненађење, имајући у виду платформу са којом је Курти наступао и пре овог састанка и сада. Према томе, било је за очекивање да нема услова да се настави озбиљан дијалог. Платформа коју нуди Курти је и за даљи наставак дијалога и за његову даљу судбину исто неприхватљива", рекао је Миливојевић.

Наводи да је данашњи Куртијев наступ био мотивисан са два циља - да демонстрира државност и да учврсти позицију сопствене владе у Приштини.

Такав Куртијев наступ, каже, не даје шансу да ће се и у јулу дијалог наставити на основама које би гарантовале "пробој" према нормализацији и исходу који би одговарао свима на овим просторима.

Миливојевић сматра да наставак дијалога зависи од западних центара моћи, на првом месту, истиче, од Вашингтона, а затим и од Брисела и Берлина.

Истиче да би дијалог требало да се настави тамо где је заустављен пре годину и по дана због пандемије и политичких околности у Приштини, да кључне теме дијалога буду неиспуњене обавезе, пре свега Заједница српских општина (ЗСО), као и да се не разговара са позиције признања.

"У том смислу је ово период теста за Вашингтон и за Брисел. Ја бих рекао посебно за Брисел, јер Брисел није ни данас искористио своју шансу да поврати кредибилитет и да буде онај прави посредник, укључујући и обавезе иза којих је и сам стао, а то је судбина Бриселског споразума и ЗСО", навео је Миливојевић.

Каже да је и овога пута "тежиште" на Вашингтону, јер се, истиче, показало да САД има превасходни утицај у Приштини.

Миливојевић подсећа да је САД и у првом мандату Куртијеве власти деловао на начин који представља кључни утицај на дијалог и на приштинску страну да седне за сто.

Очекује да ће се то поновити и овога пута, а уколико, каже, до тога не дође, онда је јасно да иза Куртија стоје западни центри моћи.

"Српска страна не сноси никакву одговорност не само за наставак дијалога него и за стање у региону. Дијалог нема алтернативу, али ако не постоје услови да се он настави, онда ризик стања у региону сноси пре свега међународна заједница која стоји иза приштинске стране", закључио је Миливојевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести