Кустурица: Инцко је "кловн" и бледа копија Оскара Поћорека

БАЊАЛУКА: Прослављени српски и светски редитељ Емир Кустурица изјавио је да је високи представник у БиХ Валентин Инцко "кловн" и бледа копија генерала Оскара Поћорека који ништа није научио из грешака његовог претходника од пре више од 100 година кад је потоњи био аустро-угарски гувернер БиХ.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"Када је Андрићев институт 5. јанура 2014. године објавио писмо које је Поћорек 1913. године послао аустроугарском министру финансија Билинском, задуженом за БиХ, то је изазвало бурну реакцију западне јавности а тај број Историјских свезака је био нападнут као националистички испад на 174 линка", подсетио је Кустурица за Срну.

Кустурица је рекао да Инцко, мешајући се у правни систем БиХ, не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ "кловно имитира Поћорека'', који у поменутом писму из 1913. године пише да "треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба".

Према његовим речима, једино што нема Аустроугарске иако се њена распала политика спроводи у БиХ као трагикомедија читаве цивилизације која нема снаге да саму себе одржи, а камоли да спроведе до краја своју насилничку политику, преноси РТРС.

"Ипак, Инцко одлази као абортирана верзија Бењамина Калаја и не треба заборавити да корекцију правосудног система БиХ и забрану коментарисања, те научног истраживања сребреничког злочина објављује на исти дан, 23. јула када је 1914. Аустроугарска упутила Ултиматум Србији, послије чега је, пет дана касније Аустроугарска објавила рат Србији што је био повод за почетак Првог светскога рат. Тај нови рат Инцко, највероватније, неће покренути, али је сигурно да је његово дело акт који има још једну функцију", нагласио је Кустурица.

Он је истакао да су у 20. веку била три велика геноцида у Европи.

"Страдали су Јевреји, Срби и Јеремени. Јевреји су доказали геноцид над њима, Јермени такође у највећем делу света, а Срби над којима је изведен геноцид у Јасеновцу, Градини, Јадовну, Старом Броду, нисмо добили потврду погрома који је над нама извршен. Да ли ћемо коначно кренути у свеопшту, планирану акцију да пред светом изведемо доказ да смо у свим ратовима у прошлом веку били жртве? Сад или никад", поручио је Кустурица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести