Лајчак Хотију: Слобода кретања гарантована бриселским споразумом

ПРИШТИНА: Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак упутио је званично писмо премијеру привремених косовских институција Авдулаху Хотију у коме га упозорава да Приштине има обавезу да поштује све потписане споразуме у Бриселу, међу којима је и онај о посетама званичника.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube/printscreen

Лајчак је Хотија, у писму упућеном 23. новембра, упозорио да је слобода кретања предвиђена споразумом о Слободи кретања и Споразумом о званичним посетама.

"Споразум о званичним посетама и његови амандмани који су интегрални део овог споразума обезбеђују редовно вршење званичних посета. Та правила, заједно са Споразумом о слободи кретања, показала су се врло корисним и представљају достигнуће у раду између вас и Београда, које се мора сачувати", написао је Лајчак, преноси приштински Репортери.

Лајчак је навео да непоштовање ових споразума шаље врло негативан сигнал за кредибилитет Приштине као стране у процесу дијалога, као и да таква кршења подривају напоре ка нормализацији односа између страна и ескалацију тензија на терену.

"ЕУ очекује да ће Косово наставити да се ангажује на постиизању свеобухватне нормализације са Србијом, а то укључује и поштовање и спровођење свих постигнутих споразума у оквиру дијалога", написао је Лајчак у писму Хотију.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести