Лајчак: Неће бити договора Београда и Приштине без формирања ЗСО

БЕОГРАД: Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ мора бити формирана и да без тога нема договора.
miroslav lajcak, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Лајчак је у интервјуу за РТС истакао да све што је раније договорено мора бити и испуњено, и да ЗСО мора бити изграђена по моделу који је договорен 2013. и 2015. године.

"Све што је било договорено мора да се испуни, десет година није испуњено овога пута хоће, јер нећемо имати договор без заједнице и без гаранције да ће овог пута бити успостављена", рекао је Лајчак.

На питање да ли је предвиђено да ЗСО има извршна овлашћења и шта значи када се каже да не желе другу Републику Српску на КиМ, Лајчак је рекао да ЗСО још не постоји, а то шта ће она имати треба да се договори Београд са Приштином у оквиру дијалога, али на основу тога што је договорено 2013. и 2015. године.

"Треба низ детаља да се договори, треба статут да се предложи и да се обе стране договоре око статута", рекао је Лајчак.

На питање помоћу којих модела ће приволети Приштину да пристане на формирање ЗСО, Лајчак је рекао да је у фебруару Европску савет  донео своје закључке у којима постоје три члана и да један од њих говори о томе да ЗСО мора да се успостави.


“Чули смо коментаре обе стране, припремамо се за разговоре у Охриду”

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је данас да је на састанку са српским председником Александром Вучићем чуо његове коментаре о имплементацији европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине.

''Пошто смо добили повратне информације од обе стране, завршавамо припреме уочи састанка у Охриду у суботу'', написао је Лајчак на Твитеру.

Он је раније данас рекао да Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ мора бити формира и да без тога нема договора.

Специјални изасланик ЕУ је боравио у посети Приштини, након чега је дошао у Београд, где се састао са председником Вучићем.


"САД говоре јасно и изричито да ЗСО мора да буде успостављена. У нашем споразуму члан седам такође говори о томе. Значи, ЗСО мора да буде успостављена и биће успостављена", навео је он.

Додао је да ЕУ по овом питању никада није била толико уједињена, и да су предлог подржале и Велика Британија и САД и то, како каже, мора свако да поштује.

Лајчак је рекао да ако се погледа предлог ЕУ, он говори о нормализацији, а не о некој капитулацији.

Додаје и да је свестан да су грађани овде изгубили поверење што се тиче будућег чланства у ЕУ.

"Европски предлог говори о нормализацији односа, а не о капитулацији. Ја верујем да је наш предлог фер и да је користан за Србију и за регион. Ја сам ту, не да мењамо историју, него да мењамо будућност. Знам колико је за мене и моју земљу значила европска перспектива, и знам колико ће донети добрих ствари Србији", напоменуо је Лајчак, који је, између осталог, био и на функцији шефа словачке дипломатије.

На питање да ли, када се говори о европском предлогу, да ли једна страна може да прихвати неке тачке из тог предлога, а да неку другу не прихвати, Лајчак истиче да је предлог прихваћен у целини, али је потребно да се договори о имплементацији.

"Наш циљ је да се договоримо о пуној имплементацији предлога...ако Приштина каже не желимо ЗСО, а Београд да не жели пријем Косова у УН, онда не бисмо имали договор'', каже Лајчак.

Он је нагласио да је ЗСО постала кључно питање и да је постало свима јасно да ако нема Заједнице, нема договора и нема нормализације.

''Али ја не верујем да то може да се деси", рекао је специјални изасланик ЕУ за дијалог.

Нагласио је да у Европи постоје модели самоуправе мањинских народа, и како је рекао. "тога нико не би требало да се плаши".

Лајчак је нагласио да је ЕУ предложила 15 модела ''као инспирацију'' за формирање ЗСО, ''а не као алтернативу''.

Он навео да није циљ да неко победи или изгуби, већ да се нађе ''вин-вин ситуација'' и ''да се отворе европска врата''.

Лајчак напомиње да састанак у Охриду, на коме је планирано да се председник Србије Александар Вучић састане са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем 18. марта у оквиру дијалога Београда и Приштине, има за циљ постизање договора око испуњавања споразума на основу европоског предлога који има подршку свих чланица ЕУ какве се, како је нагласио, он не сећа у прошлости.

"Председник мора да иде у Охрид јер је у интересу Србије да он тамо буде и  да наставимо наше разговоре. Циљ моје мисије у Приштини и у Београду да ја приближим позиције и једне и друге стране и да припремимо неки предлог који би требало да служи као основа за разговоре у Охриду", рекао је Лајчак.

"Већ три године радим овај посао и три године чујем у Србији да дајем подршку Косову, а на Косову да дајем подршку Србији. Што показује да сам неутралан и моја мисија и моја личност је таква да желим да помогнем и да решим проблем, а не да помажем неком против некога", рекао је Лајчак, одговарајући на питање да ли је "велика петорка“ донела ултиматум у Београд.

Истиче да ЕУ не користи реч ултиматум, али да је разговарано о томе какве су алтернативе.

На питање да ли је за њега Косово независно, Лајчак одговара да се више од 20 година бави овим подручјем и види колико људи желе да постану део ЕУ, али како каже, види и да прошлост кочи напредак према будућности.

"Нудим своје искуство да решим проблем, али не да неко победи, а неко изгуби, већ да отворимо европска врата. То је филозофија мог деловања“, рекао је Лајчак.

На питање да ли нормализација односа значи и признање, Лајчак наглашава да о томе треба да се договоре Београд и Приштина и додаје да косовско питање једном мора да се реши.

"Једног дана овај проблем мора да се заврши. Треба да тражимо решење и ја сматрам да је потребно да нађемо једно прихватљиво решење. Да нас прошлост не кочи на путу будућности. Тражимо једно прихватљиво решење, и да грађани Србије схвате да њихова будућност у ЕУ није питање деценија" рекао је Лајчак и додао да је жеља свих чланица ЕУ нормализација, како подручје Западног Балкана не би постало подручје дестабилизације.

Говорећи о статусу Републике Српске, Лајчак је навео да је њено формирањео длучено у Дејтону и да је тада главни циљ био да се заустави рат.

"То треба да се поштује. Успело се у томе, али ми данас нисмо у рату. Не треба да тражимо ратња решења, него функционална решења. БиХ није узор функционалности државе. Данас тражимо решења која ће убрзати европски пут овог региона. То је главна разлика. Зато не треба да тражимо инспирацију од ратних модела", рекао је Лајчак.

Лајчак је рекао да је дошао како би помогао у фер процесу и понудио своје знање из региона и знање из ЕУ да Србији и читав регион напредују на европском путу.

"Ја верујем у европски пут, европска решења. А то да је мој начин деловање је фер о томе ће историја да суди“, закључио је Лајчак.

Додаје да су разговори које воде он и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ са Вучићем и Куртијем, на енглеском језику, отворени, понекад емотивни, али да испуњавају стандарде једног озбиљног разговора.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести