Лајчак почиње консултације о дијалогу Београда и Приштине

БРИСЕЛ: Мирослав Лајчак ове недеље почиње са консултацијама фокусираним на дијалог Београда и Приштине, изјавио је у Бриселу портпарол Европске службе за спољне послове Петер Стано.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Мандат новог специјалног представника ЕУ (ЕУСР) је да се постигне свеобухватна нормализација односа између Србије и Косова, што подразумева поновно покретање дијалога између Београда и Приштине, каже Стано.

Упитан на конференцији у Бриселу да ли ће Мирослав Лајчак имати мандат да интервенише и у другим регионалним питањима, конкретно у односима између Србије и Црне Горе у светлу Закона о слободи вероисповести, Петер Стано није дао конкретан одговор, већ је подсетио да се део мандата Лајчака односни и на побољшање добросуседских односа и помирење међу партнерима на Западном Балкну.

Циљ је да се помогне у превазилажењу заотавштина из прошлости, али и допринесе ефикасности и доследности ЕУ политике на Западном Балкану, закључио је Стано.

Приликом именовања Мирослава Лајчака за новог ЕУ Специјалног представника наглашено је да ће се његов мандат првенствено односити на дијаог Београда и Приштине.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел је на питање Танјуга о првим задацима Лајчака одоговорио да ће му он помагати у поновном покретању и посвећивању неопходне пажње дијалогу Београда и Приштине.

На почетку мог мандата сам рекао да је то један од мојих приоритета и ствари где би ми морали да се поправимо. Можда нисмо решли израелско- палестински проблем, али требало би да будемо у стању да решимо проблем у нашем неопсредном суседству, изјавио је Борел.

Истовремено, дипломатски извори наводе да се, приликом одређивања мандата новом Специјаном представнику, Хрватска залагала да он буде укључен и у решавања питања везаних за БиХ.

Додаје се да се компромисно решење нашло у формулацији да је Мирослав Лајчак задужен за дијалог Београда и Приштине и друга регионлана питања на Западном Балкану.

Још је нејасно на која се то конкретно питања може односити и где су линије преклапања, односно раздвајања ресора Специјалог представника ЕУ и комесара за проширење.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести