Лајчак: Преговарачи 28. септембра у Бриселу, без ЗСО на агенди

БРИСЕЛ/ПРИШТИНА: Специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак највио је за понедељак, 28. септембар, нову рунду разговора на нивоу експерата.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Лајчак каже да ће главни преговарачи Београда и Приштине у понедељак разговарати о финансијским потраживањима и имовини, али не и о Заједници српских општина.

Заједница српских општина неће бити на агенди, јер једна страна није спремна да о томе разговара. То питање мора да буде решено као део свеобухватног споразума као што је и договорено на састанку лидера, написао је Лајчак на Твитеру.

Медији у ПР: ЕУ послала позив за састанке 27,28 и 29 септембра

Европска унија је као посредник планирала да одржи састанке у оквиру дијалога између Београда и Приштине у недељу, понедељак и уторак, али је још увек неизвесно да ли ће се ти састанци одржати.


Ђурић: Само разговори на техничком нивоу

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић рекао је данас за Танјуг да ће делегација Србије отпутовати у понедељак у Брисел на разговоре на техничком нивоу о повратку српске имовине на КиМ.

Следеће недеље неће бити сусрета на високом нивоу. Сада је неопходно и од кључног знацаја за будућност дијалога да Приштина на делу докаже спремност да ради на формирању Заједнице српских општина и ми ћемо на томе инсистирати на сваком састанку, на сваком нивоу, укључујући и онај у понедељак, закључио је Ђурић.


Извори у Бриселу кажу да је специјални изасланик ЕУ за дијалог између Косова и Србије Мирослав Лајчак већ упутио позиве за састанке, али ће њихово одржавање зависити од одговора Београда и Приштине, пише приштински лист Зери.

Европски блок позвао је стране да разговарају, на нивоу координатора за дијалог, у недељу 27. септембра и понедељак 28. септембра, док би се састанак на високом нивоу између премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића одржао у уторак 29. септембра.

Хотијев саветник Џавит Бећири је потврдио за Газету Експрес да је Влада Косова добила позив за састанке, али да још увек није одговорила на позив.

Да, позив је стигао. Још нисмо одговорили. То вам за сада могу рећи, рекао је Бећири.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести