Лајен:Земље Западног Балкана изузете из ограничења за извоз вакцина

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, каже да се вакцинација у ЕУ убрзава, а да циљ остаје да се до краја лета најмање 70 процената популације имунизује.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

Лајен је у говору пред Европским парлементом упозорила на предстојећу борбу са новим сојевима вируса Ковид19 и указала да је Западни Балкан изузет из ЕУ механизма за транспарентност и одобравање извоза вакцина.

”Свима нам је потребна предвидљивост када су у питању испоруке вакцина. Зато је уведен механизам за транспарентност и ауторизацију извоза. Не намеравамо да ограничавамо компаније које поштују своје уговоре са ЕУ, а аутоматски су изузета ограничења на извоз у земље Западног Балкана, у наше суседство, за хуманитране потребе и у 92 земље малих и средњих примања из инструмента Ковакс”, поручила је фон дер Лајен.

Председница ЕК каже да је до сада ЕУ испоручено 26 милиона доза вакицина, а да је око 17 милиона људи вакцинисано.

”Још нисмо тамо где би желели да будемо у борби против вируса”, нагласила је Лајен.

Она је признала да је ЕУ била ”превише оптимистична” када је у питању масовна продукција вакицина, али и одбацила све критике о заједничкој набавци вакицна које сада касне у испоруци земљма чланицама.

”Били смо у праву да колективно наручимо вакине као Европљани. Све друго би био економски нонсенс и крај наше заједнице”, сматра Лајен.

У обраћању Европском парламенту председница ЕК је оценила да је ”наука превазишла индустрију” и у значајно краћем року него што је уобичајно обезбедила вакцине које индустрија има пороблем да произведе у довољним количинама.

Поред најављење подршке масовној производњи вакцина, фон дер Лајен је најавила и координацију унутар ЕУ када је реч о борби против нових мутација вируса.

”Немамо пуно података о ефикасности вакцина на нове сојеве вируса. Они ће наставити да се појављују и одмах морамо да се припремимо. Морано да осигурамо да будемо сигурни следеће зиме и даље од тога”, закључила је фон дер Лајен.

Она је за следећу недељу најавила представљње нове агенде за припрему ЕУ за борбу против нових сојева вируса.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести