Љајић: ЕУ на тесту да ли може да решава питање Косова

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић поручио је данас да је Савет за стабилизацију и придруживање Косова и ЕУ, који ће бити одржан 17. децембра, последња шанса да Европска унија пошаље Приштини јасну поруку да треба да укине таксе на производе из Србије.
ljajic, tanjug video
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

"Нема бољег места да се нешто конкретно учини, у противном ЕУ губи сваки кредибилитет. Ако не можете да решите овакав трговински спор како онда мозете да се наметнете као озбиљан медијатор у решавању косовског питања. Овде ЕУ пролази тест да ли је спремна и способна да озбиљно решава питање Косова", казао је Љајић за Прву телевизију. 

Он је навео да не може да се говори о укидању баријера нити даљем преговарачком процесу у оквиру бриселског дијалога уколико се те мере не укину.

"Састанак сталног одбора за стабилизацију и придруживање где се анализира примена С СП између Косова и ЕУ је 17. децембра и нема бољег места да се пошаље јасна порука. До сада смо имали поруке осуде, али не и да се нешто конкретно учини", рекао је Љајић.

Он је рекао и да је после "трговинског рата" најава формирања војске нешто што води даљој нестабилности не само Косова него и читавог региона.

Коментаришући изјаву генералног секретара НАТО Јана Столтенберга да је формирање војске погрешна одлука којој није време, Љајић каже да тој изјави нема шта да се дода и да то не би било у складу чак ни са уставом ни са законима Косова. 

"Чак је и бивши председник Уставног суда Косова рекао да је то немогућа мисија у правном смислу речи јер је потребна двотрећинска већина у парламенту и сагласност Српске листе које сада нема", навео је Љајић. 

Говорећи о одлуци да у следећој влади не буде министар, Љајић је рекао да ту нема скривених намера или неких планова, те истакао да је поносан на све што је радио у ресорима до сада.

"Дуго сам изложен тим нападима да сам у свакој влади, ево нека одахну и ти критичари", додао је Љајић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести